Блог

Пациентски организации искат въвеждането на кръстосано донорство, специалистите са против

Пациентски организации искат въвеждането на кръстосано донорство, специалистите са против

Пациентски организации предлагат и у нас да се разреши даряването на орган от жив донор, който не е родственик на болния, за да намалее листата на чакащите за трансплантации. При кръстосаното донорство на органи роднина на един пациент дарява орган на втори пациент, с когото има по-добра съвместимост, а роднина на втория пациент дарява орган на първия.

 

Владислав Сейков чака от 3 години за трансплантация на бъбрек. Неговата майка Таня Сейкова сподели пред БНР: „Голямото ми желание е днес да гласуваме "за" този вид донорство, за да не ходим в чужбина.“

 

Националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов и изявени трансплантолози от Александровска болница обявиха, че още не сме готови за кръстосаното донорство, а медицинският риск е голям.

 

В предложенията за промени в Закона за трансплантациите има текст за "овъзмездяване" на потенциалния жив донор. Това, според мен, е изключително опасно. Това е широкото отваряне на вратите за някакъв вид търговия с органи. Трябва да запазим България чиста от това, категоричен е проф. Спасов.

 

В България има два смъртни случая на живи донори на бъбрек. В света 34 живи донори са починали след интервенция на черния дроб. Лекарите призовават да се развива трупното донорство, където сме много назад. /КРОСС/

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
От днес откриват ново спешно приемно отделение в „Майчин дом”

От днес откриват ново спешно приемно отделение в Майчин дом

Следваща статия
5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване

5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар