Блог

Остарявайте бавно като наблегнете на храни с бета каротин

Остарявайте бавно като наблегнете на храни с бета каротин

Важният за доброто здраве на организмабета каротин всъщност представлява провитамин А съединение, което може да се преобразува в тялото в ретинол – активната форма на витамин А. Микроелементът всъщност е естествен пигмент, който произвежда цветове в оранжево и жълто и поради тази причина повечето от съдържащите го храни са в тези цветове.

 

Освен че предотвратява липсата на много важния за човека витамин А, бета каротин е мощен антиоксидант, който повишава имунитета и предпазва от стареене на клетките.

 

 

Науката отдавна е доказала, че той е много важен микроелемент за човешкия организъм и неговата липса може да го застраши от развитие на рак, по-бързо остаряване на клетките и слаба имунна система.

 

Микроелементът помага много успешно в борбата с рака, като защитава клетките на тялото от щетите, причинени от свободните радикали.

 

Полезният бета каротин е ценен с това, че организира и подтиква към правилна клетъчна комуникация нашето тяло. Ако това не се прави, това може да се окаже една от причините за прекомерното нарастване на клетките – състояние, което в последствие води до рак.

 

Бета каротин трябва да се приема от жени, които искат да забременеят и да родят здрави бебета, тъй като той има важно участие при увеличаване на репродуктивните способности.

 

Важно условия за усвояването на бета каротин е наличието на полезни мазнини. Едва тогава той разгръща своята здравословна сила. Така че ако спазвате диета, бедна на мазнини, нищо чудно бета каротин да не може да се усвои и просто да преминава през организма транзитно.

 

Хора, които пушат, имат повече необходимост от храни, богати на бета каротин, тъй като никотинът го унищожава. Вредните мазнини като маргарин и други ненаситени мазнини също така намаляват усвояването на бета каротин.

 

Бета каротин има в морковите, сладките картофи, тиквата, зелето, спанака, ряпата, пъпеша, броколите, марулите. Подправки и билки, съдържащи бета каротин са жълт кантарион и прясна мащерка.

 

Свързани статии:

Топ 6 на най-важните хранителни вещества

Как тиквата ни помага да бъдем здрави

Кои са най-мощните антиоксиданти?

25-те най-полезните храни: една възможна класация

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Боровинките пазят сърцето!

Боровинките пазят сърцето!

Следваща статия
Има ли хвойната противораков ефект?

Има ли хвойната противораков ефект?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар