Важният за доброто здраве на организмабета каротин всъщност представлява провитамин А съединение, което може да се преобразува в тялото в ретинол – активната форма на витамин А. Микроелементът всъщност е естествен пигмент, който произвежда цветове в оранжево и жълто и поради тази причина повечето от съдържащите го храни са в тези цветове.
Освен че предотвратява липсата на много важния за човека витамин А, бета каротин е мощен антиоксидант, който повишава имунитета и предпазва от стареене на клетките.
Науката отдавна е доказала, че той е много важен микроелемент за човешкия организъм и неговата липса може да го застраши от развитие на рак, по-бързо остаряване на клетките и слаба имунна система.
Микроелементът помага много успешно в борбата с рака, като защитава клетките на тялото от щетите, причинени от свободните радикали.
Полезният бета каротин е ценен с това, че организира и подтиква към правилна клетъчна комуникация нашето тяло. Ако това не се прави, това може да се окаже една от причините за прекомерното нарастване на клетките – състояние, което в последствие води до рак.
Бета каротин трябва да се приема от жени, които искат да забременеят и да родят здрави бебета, тъй като той има важно участие при увеличаване на репродуктивните способности.
Важно условия за усвояването на бета каротин е наличието на полезни мазнини. Едва тогава той разгръща своята здравословна сила. Така че ако спазвате диета, бедна на мазнини, нищо чудно бета каротин да не може да се усвои и просто да преминава през организма транзитно.
Хора, които пушат, имат повече необходимост от храни, богати на бета каротин, тъй като никотинът го унищожава. Вредните мазнини като маргарин и други ненаситени мазнини също така намаляват усвояването на бета каротин.
Бета каротин има в морковите, сладките картофи, тиквата, зелето, спанака, ряпата, пъпеша, броколите, марулите. Подправки и билки, съдържащи бета каротин са жълт кантарион и прясна мащерка.
Свързани статии:
Топ 6 на най-важните хранителни вещества
Как тиквата ни помага да бъдем здрави
Кои са най-мощните антиоксиданти?
25-те най-полезните храни: една възможна класация
Автор: lechitel.net
Коментари