Блог

Околосветско пътешествие с хляба

Околосветско пътешествие с хляба

Не много хора могат да си позволят или имат време за почивка в Канада, Америка или Швейцария. Поради тази причина специализиран блог за хляба, наречен „Хляб всеки ден“, предлага екскурзия за вашето небце, без да напускате дома си. В следващите редове ще ви представим ястия от различни страни, чиято основна съставка е хляб.

 

Нарязаният хляб ни отнася до Франция, за да опитаме прочутия Croque Monsieur – сандвич с шунка и настърган кашкавал, препечен на фурна.

 

Подобрената му версия има сос бешамел в и върху сандвича, което го прави дори по-вкусен.

 

Произходът на името е неизвестен, но се появява за първи път в парижко кафене през 1910 г. Съществува и друга версия на сандвича, наречена Croque Madame, която е с пържено яйце.

 

Името му идва от това, че напомня на шапките, които са носели френските дами в началото на ХХ век.

 

Невероятно вкусна е комбинацията на хляб и разтопени сирена, които могат да бъдат представени в различни форми.

 

Името на това швейцарско партньорство е фондю, ястие което предлага находчив начин за консумацията нахляб и сирене.

 

Рецептата не е тайна или сложна за изпълнение и е лесен начин за малко да се пренесем в Швейцария без да напускаме дома си.

 

Това ястие се приготвя в чугунен съд, в който на слаб огън се изчаква сиренето да се стопи. След това контейнерът се поставя в центъра на масата, така че хората да могат да потапят късчета хляб в него с помощта на дълги вилици или шишове.

 

Това ястие, което традиционно се яде в тържествени дни със семейство и приятели, произходжа от швейцарските пастири, които прекарвали дълго време в планините през зимата.

 

Хлябът и сиренето, които носели със себе си, ставали много твърди и трудни за ядене. За това решили да разтопят сиренето, като го слагали в сгорещено вино, а хлябът след това да потопят в него, което го правело мек и вкусен.

 

Пътуването от Швейцария до Турция е съвсем лесно, просто сменете късчетата хляб с плоски питки за дюнер.

 

Това е ястие с произход от Близкия изток, състоящо се от тънки резени агнешко, пилешко или телешко месо, печено на шиш.

 

Обикновено се яде обвит в тънка питка хляб със зеленчуци и картофи. Турският деликатес е разпространен из цяла Европа под различни форми и размери, но може да се направи и у дома с месо, изпечено на скара, а не на въртящ се грил.

 

Да си купиш хот-дог от улична сергия в Ню Йорк е уникален и незабравим момент, който може да се преживее само по улиците на Голямата ябълка, но липсата на стая на Пето Авеню може до някъде да се компенсира от не по-лош домашно приготвен хот-дог.

 

Противно на общоприетото схващане, произходът на хот-дога не е американски, а немски. Неговото начало дават прословутите франкфуртски кренвирши.

 

Приключенията на хот-дога в Ню Йорк започват с имиграцията на германци в Америка и най-вече благодарение на Чалз Фелтман.

 

През 1967 г. германецът започва да продава хот-догове по плажовете на Кони Айлънд и постига голям успех. Така се популяризира кренвирша в продълговата питка хляб.

 

Благодарение на хляба бихме могли да пресечем Тихия океан в пътуване до страната на кенгурата, където да опитам австралийския аналог на руло „Стефани“, появил се под влиянието на британската кухня.

 

Австралийците приготвят това ястие с говеждо или телешко месо, а понякога дори и с месо от кенгуру или ему и голямо количество галета.

 

Накратко, хлябът ни позволява да пропътуваме света и да се насладим на невероятни ястия и различни национални кухни, дори без да напускаме границите на своята дневна.

 

Свързани статии:

7 неподозирани ползи за здравето от ръжения хляб

Хляб натопен в зехтин, осигурява невероятни ползи за здравето

Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!

Ирина Тенчева меси здравословен хляб от лимец

Проф. Стефка Петрова: Ако глутенът навлезе рано в захранването, пази от автоимунни болести

 

Автор: agronovinite.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Подарък от природата: 7 билкови лекарства при бъбречна недостатъчност

Подарък от природата: 7 билкови лекарства при бъбречна недостатъчност

Следваща статия
Направете тази формула за естествен антибиотик у дома за лечение на всякакви инфекции

Направете тази формула за естествен антибиотик у дома за лечение на всякакви инфекции

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар