Блог

Няма да режат цените на клиничните пътеки

Няма да режат цените на клиничните пътеки

Оперативните ръководства на НЗОК и на Българския лекарски съюз (БЛС) се разбраха вчера, за да не се намаляват цените на клиничните пътеки, да се правят икономии чрез прилагането на останалите ограничителни мерки.

 

Това съобщиха за „Труд“ членове на Надзорния съвет на касата.

 

До 22 юни т.г. ще се проведат серия от срещи на експерти на НЗОК и БЛС по различните специалности. Те ще преценят кои дейности могат да се извадят от болничната в доболничната помощ, където те са много по-евтини. Такъв пример са очни и гастроентерологични грижи. Ще отхвърлят дублиращи се дейности, записани в клинични пътеки, ще се ревизират съмнително отчетени повишили се разходи. Например лечебни заведения са поискали с 360 000 лв. повече спрямо миналата година за консервативно лечение на 15% повече пациенти, които са имали възпаление на мъжките полови органи.

 

„За нас кардиналното решение с преразхода в системата е актуализация на бюджета на НЗОК“, заяви вчера пред „Труд“ проф. Огнян Хаджийски, зам. председател на БЛС. Ден по-рано лекарски колегии предупредиха, че ако новото ръководство на съюза приеме орязването на парите за пътеките, ще му поиска оставката.

 

Неотдавна в интервю за „Труд“ управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов прогнозира, че до края на годината публичният фонд ще светне с 200 млн. лева.

 

Свързани статии:

Изследвания без нужда: В 9 инвазивни кардиологии източват НЗОК със здрави сърца

Болниците с категории

Клиники плащат на лекари за всеки доведен болен

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Новооткрити ползи за здравето от витамин C

Новооткрити ползи за здравето от витамин C

Следваща статия
Пет причини да ядете авокадо всеки ден

Пет причини да ядете авокадо всеки ден

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар