Блог

Няколко рецепти с чиа ще ви помогнат да отслабнете

Няколко рецепти с чиа ще ви помогнат да отслабнете

Едва ли има почитатели на здравословното хранене, които не знаят за здравословните свойства на уникалната чиа. Тук ще ви представим няколко много лесни рецепти с чиа, с които можете да отслабнете и да бъдете здрави.


Малките лечебни семенца имат уникални хранителни и структурни свойства и дълго време са били храна на южноамериканските индианци.

 

Чиа е високо енергийна храна, която дава сила и издражливост. Една лъжица от нея, накисната за около 30 минути в чаша вода превръща зрънцата в желе.

 

Това е така, защото чиа съдържа водоразтворими фибри, които попаднали в стомаха, създават бариера между въглехидратите и храносмилателните ензими, които ги разграждат, като така се забавя преобразуването на въглехидратите в захар. Затова чиа и рецепти с чиа са много от полза за диабетици и хора с наднормено тегло.

 

Хранейки се с чиа, вие запазвате влагата и регулирате по-ефикасно усвояването на хранителни вещества и течности от тялото. Друго уникално качество на чиа е голямото съдържание на мазнини – тя е най-богатият растителен източник на мастни киселини омега-3. Те разтварят и помагат за усвояване на мастно-разтворимите витамини A, Д, E и K. Семената от чиа са и богат източник на калций, тъй като съдържат важния минерал бор, който действа като катализатор при усвояването и използването на калций в организма.


За рецепти с чиа е достатъчно да накиснене продукта във вода. За по-малко от 10 семената поемат вода около 9 пъти теглото си.


Една от полезните рецепти с чиа е само да я разтворите във вода и да я изпиете. Семената може да бъдат поставяни също в сок, мляко, кисело мляко.


Рецепти с чиа също може да приготвите като посипете от семената върху салата, риба, зеленчуци, супи или прибавите в кисело мляко.


Пудинг е една от най-известните рецепти с чиа, при която се смесват чаша вода, половин чаша бадеми, един банан, малко канела, ванилия и лъжица како на прах.


Към сместа се прибавя една четвърт чаша семена чиа, разбърква се добре и изчакайте докато омекнат.

 

Свързани статии:

Черен кимион: Тайната на това лечебно чудо

Рецепти за вкусни шейкове с куркума

Домашна аптека – универсалното Алое вера

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
shredfat.com
Предишна статия
Как да намалите диоптрите със съветите на Петър Дънов

Как да намалите диоптрите със съветите на Петър Дънов

Следваща статия
Медът от манука - единствен с индекс върху всеки буркан колко е силен срещу бактерии

Медът от манука - единствен с индекс върху всеки буркан колко е силен срещу бактерии

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар