Блог

Няколко елементарни правила за отлично здраве през есента

Няколко елементарни правила за отлично здраве през есента

Посрещнете есента с усмивка и настроение, не се оставяйте на лошото време и меланхолията да ви завладеят. Доказано е, че промяната на сезоните влияе върху здравето ни, увеличават се рисковете от настинки, кашлици и алергии.

 

Според лекари и диетолози храната е едно от най-големите лекарства, стига да консумираме точните неща. Можете да подберете идеалното за вас есенно меню суперлесно, стига да спазвате няколко прости правила.

 

През септември и октомври предпочитайте най-вече сезонните плодове и зеленчуци – ряпа, пащърнак, зеле, моркови, чушки, броколи, сладки картофи, тиква, ябълки, круши, сливи, смокини, мушмули, боровинки. Есента е сезонът на топлите, земни цветове. Затова наблягайте на плодовете и зеленчуците – най-добре хапвайте пресни или обработени термично, но възможно най-леко – на пара или печени. Идеални за сезона са крем супите от картофи, морков, тиква, пащърнак. Печената и подсладена тиква пък е прекрасен десерт, ябълките с карамел – също. За имунната система са полезни и пресните сокове – чисти или в комбинация от плодове. Зелените смутита със спанак, краставици, целина и магданоз също са витаминозни бомби. Най-добре ги пийте рано сутрин, така ще си осигурите свежест и енергия за цял ден, пише в. „Телеграф“.

 

Тъй като от септември времето се захлажда, спецовете препоръчват да консумирате по-топла храна Намалете студените ястия, дори салатите не е нужно да хапвате веднага след като ги извадите от хладилника, нека да са със стайна температура. Ако усетите, че сте намръзнали при рязката смяна на времето, най-доброто лекарство са топлата супа или прясно приготвен бульон, чаят от липа и бъз. За да се справите по-лесно с настинка или алергия, добавете към менюто си лук, джинджифил и чесън, пресните лимони, меда, пчелното млечице и клеевата тинктура, които подпомагат имунната система. Не [hranene prez esenta]  забравяйте и суперхраните, които ще са ви от полза през есента.

 

За енергия и здраве спецовете препоръчват семена от мак. Спирулината пък е богата на протеини и желязо, антиоксиданти. Прочиства тялото от токсините и подсилва имунната система. Друго водорасло – хлорелата пък, чисти токсините от организма, с високо съдържание на витамини от В-групата. Годжи берито е отличен източник на витамин С, фибри, съдържа повече бета-каротин от морковите и повече аминокиселини от цветния прашец, повече желязо от спанака.

 

Сред суперхраните е и алое вера, полезно е при храносмилателни проблеми, нормализира кръвната захар и намалява възпаленията, има благотворно действие върху бъбреците. Можете да хрупате още конопени семена, които съдържат идеалния баланс между омега-3 и 6 мастните киселини и са богат източник на витамин Е. Семената от чиа, накиснати в мляко или вода, са не само източник на фибри и антиоксиданти, но и чудесна есенна закуска.

 

Свързани статии:

Няколко рецепти с чиа ще ви помогнат да отслабнете

Домашна аптека – универсалното Алое вера

Наследството на ацтеките и маите – суперхраната спирулина

 

Автор: prekrasna.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
gdefon.com
Предишна статия
Природата и билките помагат при пародонтоза

Природата и билките помагат при пародонтоза

Следваща статия
Плодът на младостта

Плодът на младостта

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар