Блог

Нова клиника в Пирогов за лечение на незарастващи рани

Нова клиника в “Пирогов” за лечение на незарастващи рани

Стотици хиляди българи се нуждаят от помощ при лечението на хронични рани – една много рядка и за съжаление все още неразвита здравна специалност у нас съобщава БНТ. В деня на здравето и лекарите решихме да обърнем внимание на тази сфера, в която малцина специалисти се борят за приемането на стандарти за лечение.

 

 

Други статии:

Кажи ми колко пикаеш, за да ти кажа дали са ти здрави бъбреците

Щитовидната жлеза – диригент на метаболизма

20 неща, които ще променят живота ви, ако започнете да ги правите сега

 

 

От 10 години никой не може да му помогне. Иван е обездвижен и раните му са неотменен спътник. Наскоро той научил за центъра за лечение на рани в “Пирогов” и е неприятно изненадан, че никой не го е насочил към точните специалисти до сега.

 

Всяка рана е различна и изисква точно лечение, с определени типове превръзки, медикаменти и техники. Непознати за съжаление на повечето специалисти в доболничната помощ. Затова най-често, се стига до болница.

 

Проф. Владислав Христов – председател на Българска асоциация за раните:“Нашият стремеж е да унифицираме лечението на тези рани, а не както видяхте хората да се лутат, да не знаят за какво става дума, да ходят при най-различни лекари или пък да се самолекуват.“

 

Техните пациенти са най-често хора с други придружаващи заболявания – с кожни тумори, следоперативни и травматични рани, с диабет, с неврологични и съдови проблеми. И често подценяването на незаздравяващите рани води до ампутация на крайници.

 

“Един голям проблем не само в България, но и в целия свят”, – посочи Проф. Христов.

 

Затова сега големите усилия на специалистите е да наложат европейския стандарт за лечение на рани, който да бъде отразен и в клиничните пътеки при лечението на тези заболявания. А дотогава “Пирогов” отваря вратите си всеки първи петък от месеца за безплатни прегледи при хронични рани.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Апарат открива очни проблеми от метър и половина разстояние

Апарат открива очни проблеми от метър и половина разстояние

Следваща статия
Митове за фитнеса  - как наистина може да влезем във форма

Митове за фитнеса - как наистина може да влезем във форма

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар