Блог

Намерте алтернатива за белината

Намерте алтернатива за белината

Белината, известна също като натриев хипохлорид, е изключително опасен химикал, особено за почистване на дома. Тя е била използвана в продължение на години и е особено опасна, когато се смесва с амоняк, а не много хора знаят, че амонякът се добавя в почистващи препарати за стъкла.

 

 

 

Белина се създава вследствие елекролиза на натриев хлорид (разтвор на сол и вода). Това разделя атомите, оставяйки хлор и сода каустик. Хлор и сода каустик сами по себе си са смъртоносни, особено содата каустик, тъй като тя изгаря кожата.  Белината се получава от смесването на сода каустик и хлор.

 

 

 

Органичен продукт ли е белината, щом използва природни съединения?

 

 

 

Ами краткият отговор е, не. Белината е органично съединение в химически смисъл, но тя е подложена на някои сериозни радикални промени, които не са естествени и я правят много по-вредна за нас.

 

 

 

Също така не забравяйте, че и не всички естествени, органични съединения са добри за нас.

 

 

 

Живак и олово, например,  са естествени вещества и са създадени от средата около нас, но все пак те са смъртоносни за хората. Същото важи и за някои растения и билки. Арсен е друг пример, който се намира в много костилки от плодове и имел.

 

 

 

Какво причинява белината на здравето ни?

 

 

 

Нека си го кажем, белината е отрова, но въпреки това може да се намери в кухненските шкафчета по целия свят и тя все още е в широка употреба. Важно да се знаят рисковете, свързани с белината. Потенциалните рискове за малки деца са много повече, тъй като тя им въздейства повече, отколкото на възрастни.

 

 

 

Тук са само някои от здравните и екологични проблеми:

 

 

 

  • Когато белина и амоняк се смесят, се създава смъртоносен газ. Също така не забравяйте, че урината съдържа амоняк, така че използването в тоалетната увеличава рисковете и ESTA , също така може да спре функционирането на белите дробове.

 

  • Смес на хлор и сапун създава същия химикал, използван в Първата световна война.

 

  • Тя е изключително корозивна за кожата, поради което трябва да се носят гумени ръкавици. Вреди на очите и белите дробове.

 

  • Хлорът е газ при стайна температура, което го прави много опасен за дишане в дома.

 

  • Домашните любимци са изложени на риск, поради техния по-малък капацитет на белия дроб. Това са само няколко от опасностите от използване на белина.Създаване на натурални (Eco-Friendly) алтернативи на белинатаМного хора използват белина за изкореняване на мухъл и плесен. Белината наистина убива и двете неща, но убива и всичко останало до което се докосне! Мухъл и плесен не могат да живеят в сух въздух, така че първият метод на атака трябва да бъде добро проветряване. Отваряйте прозорците, бършете банята след употреба и оставете на слънце, където е възможно.

 

 

 

Натурален спрей за почистване

 

 

 

Смесват се равни части бял оцет и вода в спрей бутилка.
Активистката Ани Б. Бонд казва, че неразреден оцет убива до 82 процента от плесени и мухъл.

За тези, които търсят алтернатива за екологично чистене, има широк спектър на разположение. Водороден пероксид се разгражда на вода и кислород и е биоразградима белина, базирана на кислород. Добавянето на половин чаша сода за хляб към редовния препарат на пране (Eco или не-Еко) също ще доведе до избелване на вашите дрехи.

 

 

 

Свързани статии:

 

 

9 домашни теста за бременност

 

Алергични ли сте към Коледа?

 

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
УМБАЛ „Свети Георги“ отговаря на нови изисквания за лечение на онкологични пациенти

УМБАЛ „Свети Георги“ отговаря на нови изисквания за лечение на онкологични пациенти

Следваща статия
Чай от листа на черница срещу диабет, рак и много други

Чай от листа на черница срещу диабет, рак и много други

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар