Блог

Най-известното хапче на Земята. За какво и как да използваме Аспирин.

През 1950 Книгата на Гинес го обявява за най-продаваното лекарство в света, през 1971г. напуска Земята на борда на Аполо 11, а учените все още пишат средно по 3500 статии годишно за него.  Въпреки, че още Хипократ е извличал киселина от върбова кора и я е ползвал срещу главоболие и температура, германски химик открива Аспиринът едва през 1897. Ацетилсалициловата киселина се предлага под различни търговски наименования, но лекарството е най-познато като Аспирин – 100 милиарда таблетки се произвеждат годишно от тази марка. Аспиринът повлиява положително над 50 болести, но отдавна е отминала модата да се представя като универсално и безопасно хапче.

 

Ацетилсалициловата киселина облекчава симптомите на грип и настинки - главоболие, болки в мускулите, като същевременно понижава високата температура. Британски лекари обаче установили, че най-популярното хапче може да порази фатално черния дроб и мозъка на децата (Синдром на Рей). Затова е препоръчително до 16-годишна възраст да се използват Парацетамол или Ибупрофен.

 

Противовъзпалителното действие на Аспирин се използва за лечение на ревматологични заболявания, но продължителната му употреба уврежда лигавицата на стомаха. Дългогодишни проучвания на групи от доброволци, приемали аспирин в продължение на 7 последователни дни, показват, че честотата на увреждания на стомаха е 22%.

 

Ацетилсалициловата киселина предизвиква необратима загуба на способността на тромбоцитите да се слепват помежду си. По този начин се намалява възможността за запушване на кръвоносните съдове, което лежи в основата на инфаркта и инсулта.  Аспирин често се предписва на пациенти, които вече имат сърдечно заболяване и веднъж или няколко пъти са претърпели сърдечна недостатъчност. Ново сериозно изследване обаче подчертава, че при хора БЕЗ предишни проблеми със сърцето ползите са напълно изместени от повишения с поне 30% риск от вътрешно кървене. Не предприемайте профилактика с аспирин без да се консултирате с кардиолог!

 

Прави се научна връзка и между понижения риск от развитие на тумори и ежедневния прием на малки дози аспирин. Резултатите са обнадеждаващи за някои форми на рак на кожата, рак на дебелото черво (до 40% намален риск!) и рак на простата. Деменция при Алцхаймер, мигрена, пародонтоза и усложнения от диабет също се повлияват положително от Аспирин.

 

Но преди да посегнете лекомислено към „универсалното” хапче, ще добавим, че може да се развие астма или да се влошат симптомите й при чувстителност към ацетилсалициловата киселина. Мъжете е добре да знаят, че приемането на Аспирин и други аналгетици потиска производството на тестостерон, тъй като аналгетиците смущават дейността на ендокринната система!

 

Не изхвърляйте обаче Аспирина от дома – той има и редица битови приложения:

- Една таблетка във вазата удължава живота на цветята;

- Избелва и ексфолира кожата като маска за лице (няколко счукани таблетки се разтварят с няколко капки вода и маската престоява 10-15 минути);

- Облекчава реакцията при ухапване от комари или пчели (таблетката се втрива върху навлажненото място);

- Предпазва развитието на гъбички в почвата на саксиите и в градината (1 таблетка в 1 литър вода);

- Възвръща цвета на косата след плуване в хлориран басейн ( 7-8 таблетки в чаша топла вода);

- Използва се при консервиране на туршии, кисели краставички, домати без варене (традиционната препоръка е да се купува „евтин аспирин” – при неговото - производство остава повече несвързана салицилова киселина – именно тя действа антибактериално, т.е. пречи на зимнината да се разваля.);

- Домакините приготвят и великолепен лесен кекс (2 ч.ч. брашно, 4 бр. яйца, 1 к.ч. вода, 2 ч.ч. захар, 2 бр. аспирин).

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

Сбогом на простудната хрема - без лекарства!

Следваща статия

Как да избегнем чувстителността на зъбите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар