Блог

Как да избегнем чувстителността на зъбите

Студени или горещи храни и напитки, сладки изкушения, дори леден вятър може да предизвикат остра болка в устата -  признак за чувствителни зъби.  Проблемът се появява, когато защитният слой на зъбите - емайл върху короната или цимент на коренна- е изтъркан. Това излага на външни влияния дентина, който е пълен с миниатюрни каналчета с чувствителни нервни окончания.  По последни данни дентинната свръхчувствителност засяга до 57% от хората (най-често при пациенти на възраст между 30-40 год.).

 

Ето няколко съвета, за да облекчите болката:

 

Използвайте специализирана паста! Няколко марки пасти за зъби на пазара са предназначени да помогнат на хората с чувствителни зъби. Повечето съдържат активна съставка, наречена калиев нитрат, който помага да се блокират малки каналчета в дентина. Пастите не са 100 % ефективни, но помагат, ако се използват продължително време!

 

Променете начина на миене на зъбите! Ако не използвате мека четка за зъби, или търкате зъбите твърде енергично, или не ги почиствате достатъчно дълго (поне 2 минути), то вие улеснявате появата на чувствителност! Твърдата четка може да разруши емайла и да доведе до чувстителни зъби. Отдръпването на венците от нараняване оголва корена и износва зъбния цимент, който го защитава. Некачественото чистене пък води до натрупване на плака, до възпаления на венеца и отново до оголване  на корена.

 

Избягвайте кисели и прекалено сладки храни! Употребата на червено вино,  плодови сокове и кисели храни, като портокали и кисели краставички, поставя вашия емайл под постоянна атака като го разтваря. Ограничете тези храни и напитки и се старайте да почиствате зъбите минимум 20 минути след като сте ги яли (не по-рано, или четката може да нарани емайла допълнително). Сладките храни пък се разграждат активно от бактериите в устата и водят до повишаване на киселинността – изплаквайте с вода устата веднага след приема им!

 

Следете за пукнатини! При поява на кариес или малки пукнатини, дентинът отново се открива и зъбите стават чувствителни. Пукнатините могат да възникнат в резултат от вредни навици като дъвчене на химикалка, използване на зъбите за отваряне или несъзнателно скърцане.

 

Търсете професионална помощ!  Посъветвайте се с вашия зъболекар за прилагането на „бариери” – от флуорен лак до силанизиране (запчечатване с фотополимер), което може да издържи доста дълго време. Естественото "лепило", използвано от миди да се придържат към скалите е вдъхновило учените в търсенето на съвременни методи за лечение на  чувствителни зъби. Резултатите от нов лепкав материал с добавка на минерали, който прилва за дентина, са обнадеждаващи. Лечение на венеца с лазер също помага.

 

Добре е да знаете, че временна чувствителност на зъбите се проявява и в резултат на посещение при стоматолога. Всяка интервенция като премахване на зъбен камък, слагане на пломба, мостове, подменяне на корони, би събудила неприятното състояние. Избелването на зъбите също води до чувствителност, затова преди да прибегнете до който и да е метод за по-бяла усмивка, поговорете със специалист дали е добра идея за вашите зъби!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.redstonedental.com/ouch-skinny-tooth-sensitivity-hot-cold/
Предишна статия

Най-известното хапче на Земята. За какво и как да използваме Аспирин.

Следваща статия

Солена смърт – българска традиция!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар