Блог

Млякото, продавано от улични търговци, съдържа микроорганизми 60 пъти над нормата

Млякото, продавано от улични търговци, съдържа микроорганизми 60 пъти над нормата

Температурата, при която трябва да се съхранява прясното мляко от производителя до вкъщи е между 2 и 6 градуса. Температурата в един автомобилен багажник, в какъвто се продава прясно мляко по пазарите, обаче съвсем не е такава.

 

Само за час броя на микроорганизмите в прясното мляко могат да се удвоят, ако то е изложено на високи температури. Това обаче съвсем не притеснява някои търговци, които въпреки жегата, използват за витрина багажника на колите си, съобщи Нова ТВ.

 

Поставен клиент купува мляко от багажника на двама производители и отива в лаборатория, където изследват млякото за общ брой микроорганизми и соматични клетки.

 

Резултатите не се харесват на специалистите. Оказва се, че млякото не е годно за консумация, защото в едната от пробите броят на микроорганизмите е 60 пъти над нормата, а в другата 40 пъти. Два пъти над нормата пък са соматичните клетки, които показват какво е здравословното състояние на животното. Какви ще бъдат последствията зависи от организма на всеки човек.

 

Според експертите е задължително такива продукти да не се купуват от нерегламентирани обекти. Дали да си купим, решаваме само ние.

 

Ако все пак държим да си купим домашно прясно мляко, експертите от Агенцията по безопасност на храните съветват да се обърнем към млекоматите, където млякото е от селектирани и контролирани ферми.

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.strumarelax.com
Предишна статия
Рецепти с арония свалят кръвното налягане

Рецепти с арония свалят кръвното налягане

Следваща статия
Ток лекува завинаги ускорен пулс

Ток лекува завинаги ускорен пулс

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар