Блог

Младите бащи имат по-здрави деца

Младите бащи имат по-здрави деца

Досега се смяташе, че възрастта на майката е от ключово значение за здравето на бебето. Това вярване обаче ще бъде ревизирано. Децата на по-възрастните мъже са по-често с аутизъм и умствени проблеми, отколкото потомството на по-млади татковци, пише в. "Гардиън", цитиран от в. 24 часа.

 

Британско изследване направено на 2,6 милиона бебета и продължило цели 28 години, установило, че например едва 1% от децата на мъже под 45 г. страдат от биполярно разстройство, докато процентът при рожбите на по-зрелите скача 14 пъти. Зависимостта е валидна без значение дали детето е първородно.

 

Не е тайна, че с увеличаването на броя рождени дни се влошава качеството на мъжките полови клетки. С годините расте вероятността от мутации. Причината се крие в непрекъснатото деление на клетките, което увеличава риска от грешки при всяка следваща генерация.

 

Защо по-често се получават "дефекти" в тези гени, които отговарят за конкретните заболявания, а не засягат други, ще се проучва допълнително. Но засега е ясно, че бащинство във възрастта над 45 години може да доведе до увеличен риск за децата - от аутизъм, разстройство и дефицит на вниманието, биполярно разстройство, склонност към зависимости, както и ниски резултати в училище.

 

Друг пример е и синдромът на Крузон - вродена аномалия, при която костите на черепа на бебето се втвърдяват твърде рано и ограничават растежа. Изявява се с деформации на цялата глава, загуба на слух, проблеми със зрението, виене на свят и други симптоми.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.goodtoknow.co.uk
Предишна статия
Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!

Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!

Следваща статия
Лекари от Пирогов вече прегледаха 40 човека в първия ден от кампанията "Пролетни кардиологични дни в Пирогов"

Лекари от Пирогов вече прегледаха 40 човека в първия ден от кампанията "Пролетни кардиологични дни в Пирогов"

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар