Блог

Метаболитен синдром – организмът алармира!

След поредния профилактичен преглед резултатите от изследванията са „гранични”.  Ту кръвната захар е леко повишена, или пък холестеролът бавно пълзи нагоре, кръвното скача (но се успокояваш, че е от стреса),  килограмите вероятно са в повече. Махаш с ръка – нищо ти няма! Махаш с ръка, но не подозираш, че обединението от тези „незначителни” изменения в показателите водят до много сериозна опасност, описана като МЕТАБОЛИТЕН СИНДРОМ.  Състоянието е открито преди двайсетина години и днес е толкова разпространено, колкото и обикновената настинка. От метаболитния синдром са засегнати 20-30% от хората в развитите страни.

 

Вече започваш да си обясняваш „неразположението” и постоянните оплаквания!? Метаболитният синдром сам по себе си не е болест. Той е комбинация от рискови фактори – високо артериално налягане, повишена кръвна захар, повишение нива на холестерола и затлъстяване в областта на корема. Когато са в комбинация обаче, те усложняват здравословното състояние много повече като повишават риска за сърдечно-съдово заболяване, което може да доведе до инфаркт или инсулт, а така също повишават риска за развитие на диабет и на други ендокринни заболявания.

 

Рискови фактори за метаболитен синдром:
Обиколка на талията над 103 cm за мъже и над 88 сm за жени
Серумно ниво на триглицеридите >150 mg/dL
Серумно ниво на „добрия” HDL-холестерол <40 mg/dL за мъже и <50 mg/dL за жени
Повишено артериално налягане >130/85 mmHg
Повишено серумно ниво на глюкозата на гладно >100 mg/dL

 

Изброените показатели са в много деликатен баланс. При промяна дори в един от тях, постепенно се отключват механизми в организма, които водят до усложнения във всички системи.  Основните причини за Метаболитния синдром са познатите „виновници” на съвремнното ежедневие -  хранителен режим с повишено съдържание на мазнини и въглехидрати, алкохол, тютюнопушене и липсата на достатъчна физическа активност. При 5% от хората с нормално телесно тегло, 22 % с наднормено и 60 % със затлъстяване се среща метаболитен синдром. 45 % от хората, чието тегло постоянно прогресира с повече от 2,3 кг за всяка година, рискуват да развият метаболитен синдром.

 

Щом е само „синдром”, а не истинска болест, значи не е опасно? Напротив! Метаболитният синдром повишава риска за развитие на захарен диабет тип 2 с 9 до 30 пъти и повишава риска за развитие на сърдечно-съдово заболяване с 2-4 пъти. Състоянието е свързано с натрупване на мазнини в черния дроб (мастна стеатоза), които поддържат възпаление и има риск за развитие на цироза. Бъбреците също могат да бъдат засегнати (може да се отчете с висок албумин в урината). Други проблеми са развитието на сънна апнея (нарушение на дишането по време на сън), подагра, повишен риск за развитие на деменция с напредване на възрастта и когнитивни нарушения.

 

Преди да посегнат към медикаментите, лекарите ще предложат промяна в начина на живот . Обикновено строга здравословна диета (Средиземноморската диета със зехтин, риба и зеленчуци, например) и редовни физически упражнения нормализират показателите. Може да се наложи и терапия с медикаменти, понижаващи артериалното налягане, холестерола и липидите, но те имат доста странични ефекти и повлияват баланса в останалите системи.

 

Природата също има някои доказани „супер оръжия” срещу Метаболитния синдром:

 

Черните боровинки  доказано подобряват инсулиновата чувствителност на организма (не се налага засилено производство на инсулин, което води до диабет).  Ценните полифеноли в тях смъкват кръвното налягане и повлияват положително нивото на лошия холестерол.  Резултатите от американско изследване с пациенти с метаболитен синдром, които приемали 8 седмици шейк от замразени боровинки, са повече от обнадеждаващи.

 

Есента предлага друго ефективно средство – ябълката, която намалява с 27 % вероятността за развитие на метаболитен синдром. Редовният прием на ябълки и ябълкови сокове намалява с 30% вероятността за повишено диастолично кръвно налягане и с 36% вероятността за повишено систолично кръвно налягане. Потребителите на ябълкови продукти имат 21% намален риск от повишаване на обиколката на талията - все предпоставки за сърдечно-съдови заболявания и за Метаболитен синдром.

 

Хромът е минерал в човешкото хранене с доказан ефект  в борбата с диабет тип 2 и неговия предшественик - инсулинова резистентност. Не случайно признаците на дефицит на хром в организма са същите като признаците на Метаболитния синдром. Редица диети за отслабване и за превенция на диабет включват приема на хром под формата на хранителна добавка (таблетки).

 

Канелата също е от полза за облекчаване на симптомите на диабет, чрез повишаване на ефективността на инсулина.  Мляко с повечко канела и с по-малко захар е идеалната здравословна напитка за есента.

 

Пробиотиците са полезните бактерии в червата, които се борят с последиците от нездравословната диета и по този начин повлияват положително на рисковите фактори за Метаболитен синдром. Бифидобактериите подобряват инсулиновия метаболизъм и намаляват нивата на холестерола.  Приемът на качествено кисело мляко и на хранителни добавки с жизнени лактобацили е изключително полезно.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

Разкрити са два нови пункта за издаване на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК)

Следваща статия

200 000 атаки за всяка клетка в секунда! Запознайте се със свободните радикали!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар