Блог

Мате – стимулатор на физическата и психическата активност

Мате – стимулатор на физическата и психическата активност

Има една напитка, която обединява Мел Гибсън и Мадона, принц Чарлз и Хулио Иглесиас и още много други знаменитости. Нейното име е мате. Чаят мате не предизвиква зависимости, въпреки че съдържа стимулатори. Затова се препоръчва като заместител на кафето.

 


Матето се приготвя от изсушените листа на вид вечнозелено южноамериканско дърво. То е богато на витамин А, всички витамини от групата В, но най-много – В1 и В2, С, Е, Р и други. В него се откриват и микроелементи като сярата, магнезият, калцият, калият, манганът, натрият, желязото, медта, хлорът.

 


Най-важната съставка на матето е алкалоидът матеин, който има различна химична формула от кофеина, но въздействието му върху организма е твърде сходно. Този чай има по-меко действие и е лишен от недостатъците и страничните ефекти, които се наблюдават при кофеина. Освен матеин в състава на екстракта от мате може да се открие цял коктейл от ксантини, който според специалисти влияе на тялото по различен начин от обикновения чай, кафето и други стимулатори. Ако чаят се приема продължително, се наблюдава тонизиране на сърцето и скелетните мускули и релаксиране на гладко-мускулните влакна в кръвоносните съдове.

 


Матето е мек стимулатор на физическата и психическата активност на човека; подобрява дейността на храносмилателната и отделителната система (използва се като леко слабително, препоръчвано при хроничен запек, и мек диуретик, който не претоварва бъбреците); нормализира кръвното налягане (понижава артериалното налягане) и разширява съдовете.

 


Хора, които използват мате, споделят, че то премахва физическата и умствената преумора. Матетео се използва и при лечение на треска и простудни заболявания с висока температура. Казват, че матето е средство, което удължава живота. Навремето за южноамериканските индианци то е било основен хранителен продукт, който гарантирал оцеляването им при продължителни периоди на глад.

 


Ритуалът на приготвяне на този специален чай е много интересен. Съдът, в който се запарва, се нарича калебас. Според различни поверия калебасите трябва да се опитомяват както малко коте или кученце, за да познават ръцете на стопанина си.
Местните народи в Южна Америка традиционно използвали йерба мате като част от начина на живот, който включва здравословна диета и физически упражнения. Йерба Мате има стимулиращи качества, които помагат на човек бързо да се засити. Освен това забавя храносмилането, така че стомахът остава пълен по-дълго. Комбинирането на чая със здравословна диета и редовни физически упражнения могат да помогнат да се стимулира метаболизмът, за да се изгорят повече калории. Като цяло чаят от мате помага за овладяване на апетита.


Интересно е, че матето лекува психични разстройства, като неврози и депресии. Подобрява настроението, повишава активността, премахва едновременно симптоми като безсъние, тревожност, напрегнатост, емоционална неуравновесеност.
Антиоксидантите и аминокиселините, които се откриват в йерба мате, помагат на мазнините и холестерола да се движат през кръвния поток, така че те не се натрупват по стените на артериите. Мате също помага за предотвратяване на атеросклероза (втвърдяване на артериите) и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, които могат да доведат до инфаркт или инсулт.

 

Свързани статии:

Три чая, които са доказано средство за отслабване

Как да повишим тестостерона по естествен начин

Седем здравословни тайни на водата

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
http://doctiming.bg/blog/младежи-решиха-кризата-със-спешна-помощ-със-собствени-усилия

Линейките идват до 8, 20 и 120 минути

Следваща статия
Без стрес на работа след ваканцията

Без стрес на работа след ваканцията

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар