Блог

Масло от кедър е балсам за нервите

Масло от кедър е балсам за нервите

В древността хората често са бъркали кедъра с хвойната. Св. Хилдегард  посочва лечебната сила на ливанския кедър (Cedrus libani) при заболяване на далака (млади клончета и дървесина  се счукват, докато пусне сок и се пулверизират, след което се варят с мед), при вътрешни болести ( зелена дървесина  кисне във вино 24 ч. и се пие след храна) и  срещу чревни колики (хапват се зелени кедрови плодчета).
 

 

При някои ушни проблеми Авицена препоръчвал опушване с кедрови иглички,а за засилване на мъжката потентност – намазване главичката на половия член с прясно изтискан сок.
 

 

За хималайския бор (Cedrus deodara) се твърди, че помага при слаби нерви, парализа, изкривяване на лицето, мозъчни кръвоизливи, епилепсии, камъни в бъбреци, посочва Кети Иванова, автор на книги за билките.
 

 

В Русия най-популярен е сибирският кедров бор ( Pinus Sibirica), сибиряците са го почитали като символ на изобилие и могъщество.
 

 

Ядките на кедровите орехчета  съдържат масло,белтъчини, захар, скорбяла, витамин В и С, минерални вещества. Ядат се и сурови, и печени, смилат се на брашно, чрез студено пресоване от тях се получава масло с отлични хранителни качества, а кюспето се използва в сладкарската промишленост за халва, пасти, торти. 
 

 

Рецепта1: Срещу подагра и артрит

Кедровите орехчетчета се счукват добре и се заливат с ракия така, че слоят алкохол да е с 5-6 см. над тях и престояват 7 дни. Вземат се при ставен ревматизъм,подагра и артрит по 1 суп. л. дневно 3 пъти дневно. 
 

 

Рецепта 2: За силна имунна система

Използвайте масло от кедър, което се продава в търговските мрежи, то е много ароматно. Може да се прилага и вътрешно, като се вземат  от 1 до 2 капки, заедно с  1ч. л.  пчелен мед. Тази комбинация  носи  успокоение за възбудени нерви, възпаленията се овладяват още в зародиш и се засилва имуннната система, съветва  австрийският билкар-свещеник Бенедикт* на своя блог blog.kräuterpfarrer.at.

 

Свързани статии:

Народна рецепта за разширени вени

Прочистете организма със студено пресовано рициново масло

Шипката – Пепеляшка на плодовете и царица на билките

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Целината възбужда апетита, помага при зарастване на рани

Целината възбужда апетита, помага при зарастване на рани

Следваща статия
Кимът – помага на храносмилането, но намира приложение и в козметиката

Кимът – помага на храносмилането, но намира приложение и в козметиката

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар