Блог

Малките вкусни боровинки спасяват от диабет, катаракта и Алцхаймер

Малките вкусни боровинки спасяват от диабет, катаракта и Алцхаймер

Черните боровинки притежават редица полезни свойства за човешкия организъм и са способни да помогнат при десетки болести, включително диабет, катаракта и болест на Алцхаймер. Доказано е, че тези вкусни малки плодчета подобряват зрението, заради което те се препоръчват на хора, напрягащи продължително време очите си.

 

Черните боровинки заемат първо място по съдържание на антиоксиданти сред всички останали плодове и зеленчуци. Те подмладяват организма, защото го предпазват от свободните радикали, които са и едни от виновниците за стареенето.

 

Те помагат също така на организма и в създаването на хормоните на растежа и обновяването на клетките в тялото. Така възрастните хора, консумиращи постоянно черни боровинки или пък препарати от тях, могат да имат бързи двигателни реакции като на младите хора.

 

Вкусните боровинки удължават живота, укрепвайки кръвоносните съдове. Те са изключително полезни при диабет, а освен това прекратяват растежа и разпространението на туморите в организма.

 

Черните боровинки могат също така да бъдат използвани като профилактично средство при болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон. Това е така, тъй като именно завишеното съдържание на антиоксиданти в тях подобрява работата в тези части на мозъка, които са отговорни за стареенето на самите неврони.

 

Черните боровинки действат благотворно и на стомаха, тъй като те подобряват микрофлората на червата и изчистват и понижават стомашния сок. Използват се освен това и при жлъчнокаменна болест, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Сушените боровинки и спиртната настойка от тях са надеждно средство за спиране на диария.

 

При диабет се препоръчва през годината да се консумират колкото се може повече черни боровинки, както и да се приемат запарки от сушените плодове на това полезно растение.

 

Свързани статии:

Срещу катаракта опитайте и с народна медицина

Какви са симптомите на катаракта и как се лекува тя

Горските мъниста, наречени боровинки - лек за какво ли не

 

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Всеки ден диня срещу високо кръвно и лош холестерол

Всеки ден диня срещу високо кръвно и лош холестерол

Следваща статия
Кои са най-полезните подправки в горещините

Кои са най-полезните подправки в горещините

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар