Блог

Малините вталяват, пречистват тялото и освежават

Малините вталяват, пречистват тялото и освежават

Кой не обича малини? Тези ароматни плодове имат съблазнителен хранителен вкус и съдържат уникални за здравето антиоксиданти. А може би най-хубавото е, че малините помагат на тялото ви да отслабне. Малините са познати на човечеството като храна и лекарство от незапомнени времена. Днес съществуват различни сортове малини, които притежават рядко срещани хранителни и лечебни качества.

 

Малините имат силен и приятен аромат и вкус. Те действат тонизиращо на човешкия организъм. Това е един чудесен летен плод с ниска калоричност, лесно усвоими въглехидрати, ниско съдържание на протеини и мазнини, богати на минерални вещества и витамини.

 

Малините съдържат голямо количество елагонова киселина, която заедно с други вещества действа като мощен антиоксидант и неутрализира вредните свободни радикали. Малините съдържат и още един силен антиоксидант – витамин С. Антиоксидантните свойства на малините са 50% по-високи от тези на ягодите, 3 пъти от тези на кивито и 10 пъти от доматите съобщават от ehograf.info.

 

В допълнение малините съдържат микроелементи – мед, цинк, манган, селен, желязо, а също и макроелементите калий, магнезий, фосфор и калций. Високият процент на калия регулира водния баланс в организма, а калцият, магнезият и фосфорът са необходими за изграждането на костите и зъбите и за регулиране на нервната система и мускулите.

 

Малините утоляват жаждата и подобряват храносмилането. Ниската калорична стойност, минималното съдържание на захароза и високо съдържание на влакнини правят малините подходяща храна както за диети за отслабване, така за лекарство за хора, страдащи от диабет, сърдечни и други заболявания.

 

Чаят от сухи плодове е прекрасно средство против простудни болести. Пресните плодове, както и малиновия сок се препоръчват при чести повръщания при бременност. Малините са полезни също и при стомашно чревни разстройства, тъй като имат ниска киселинност.


 

Свързани теми:


 

Отслабва ли се с хром?


 

5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване


 

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.123rf.com
Предишна статия
4 храни, които ще ви осигурят здраве и спокойствие

4 храни, които ще ви осигурят здраве и спокойствие

Следваща статия
Хормонът на прегръдката ни прави моногамни и физически силни

Хормонът на прегръдката ни прави моногамни и физически силни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар