Блог

Лекуват спешни пациенти в целия ЕС

Лекуват спешни пациенти в целия ЕС

Спешен пациент може да се лекува във всяка страна на ЕС, когато е здравноосигурен и да бъде обезщетен, ако здравната каса в родината му покрива лечението.  Това реши Европейският съд в Люксембург по дело на румънка, постъпила за лечение в родината си, но в болницата липсвали легла и консумативи. Затова тя решила да отиде на лечение в Германия, още повече, че състоянието й било спешно.
 


В решението се посочва, че европейците имат правото да бъдат обезщетени за платено лечение в ЕС, когато са здравноосигурени. Според съда държавата на постоянно пребиваване не може да откаже разрешение за лечение другаде в ЕС, когато лечението, от което се нуждае пациентът, е сред покриваните от нейното законодателство здравни услуги и когато на територита й пациентът не може да получи това лечение своевременно предвид здравословното му състояние и вероятното развитие на болестта.
 


"Липсата на лекарства и на медицински материали може да се окаже пречка в държавата по местопребиваване своевременно да бъде получено съответното ефикасно лечение", посочва съдът. Уточнява се, че невъзможността за лечение трябва да се преценява общо за всички болници в държавата по местопребиваване на пациента, които са в състояние да предоставят съответното лечение, както и предвид срока, в който лечението може да бъде получено своевременно.
 

Съдът стига до извода, че не може да се откаже разрешението за възстановяване на направените в чужбина медицински разходи, когато липсата на лекарства и медицински материали от първа необходимост е пречка здравноосигуреният гражданин своевременно да получи болнично лечение в държавата по местопребиваване. 

 

Свързани статии:

Младежи решиха кризата със Спешна помощ със собствени усилия

1 552 434 българи получават безплатни лекарства

Електронното здравеопазване ще глътне поне още 10 млн. лева

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Рейки или как да освободим и стимулираме духа и тялото

Рейки или как да освободим и стимулираме духа и тялото

Следваща статия
Целината възбужда апетита, помага при зарастване на рани

Целината възбужда апетита, помага при зарастване на рани

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар