Да, много от нас обичат кокосово масло и кокосова вода, те са толкова популярни съставки. Кокосите са плодове, които са с много ползи за здравето. Но опитвали ли сте кокосов оцет? Ако все още не, опитайте и вие ще го заобичате със сигурност.
Как да направим суров кокосов оцет?
Тази рецепта за домашен оцет е напълно естествена и заредена с минерали и витамини, и може да бъде направена само у дома:
Съставки:
- 3 литра кокосова вода
- 2-1/4 чаши бяла захар
- 1/4 чаена лъжичка мая
- 1 литър оцет с майката
Начин на приготвяне:
Прецедете кокосовата вода през тензух и след това добавете захарта и разбъркайте добре.
Варете сместа при 65 градуса в продължение на 20 минути. Оставете да се охлади и прехвърлете в стерилен съд.
Добавете маята към сместа и разбъркайте добре, покрийте и запечатайте плътно в стъклен съд. Оставете го за около една седмица.
Бавно преточете сместа и отново сварете за 20 минути при 65 градуса.
Добавете оцета с майката и оставете настрана за един месец, за да се постигне оцет с 5% ниво на киселинност.
Суровият кокосов оцет има някои големи хранителни ползи. Продължавайте да четете, за да разберете какво прави този домашно приготвен оцет.
1 – богат на полезни изкопаеми
Съдържа няколко минерали, включително калий, желязо, магнезий, цинк, манган, мед, фосфор и сяра, всеки от които е важен за правилното функциониране на организма.
2 – съдържа аминокиселини
Съдържа всички 9 незаменими аминокиселини и 8 есенциални аминокиселини. Аминокиселините имат много функции. Те помагат на вашата имунна система да се пребори с инфекциите и някои от тях играят важна роля в ремонта на тъкани, действат като невротрансмитери, предават съобщения в мозъка, а някои от тях са използвани в детоксикация и метаболитни функции.
3 – високо съдържание на витамин C
Съдържа витамин С, който е антиоксидант от полза за здравето като цяло:
- Той се бори срещу бактерии, вируси и инфекции, което го прави ефективно средство за предотвратяване на обикновена настинка;
- Естествен лек за много проблеми с кожата и помага да лекува порязвания и рани;
- Играе важна роля при понижаване нивото на холестерола;
- Подобрява кръвния поток и предотвратява инфаркт, както и сърдечно-съдови заболявания;
- Може да намали развитието на неврологични заболявания;
- Помага за облекчаване на артрит и ставни болки;
- Подобрява зрението и намалява риска от катаракта.
4 – богат на ензими
Това е важно за доброто здраве, тъй като спомага за разграждането на храната лесно, което означава, че подобрява храносмилането и може да лекува някои проблеми при нарушено храносмилане.
5 – има нисък гликемичен индекс
Има супер ниско съдържание на гликемичен индекс, който измерва как въглехидратна храна повдига кръвната глюкоза.
Свързани статии:
Пет храни, които вършат чудеса за проблеми с храносмилането
Защо имаме нужда от аминокиселини?
Домашна аптека – универсалното Алое вера
Източник: Био Поглед
Коментари