Блог

Кои билки помагат при диабет?

Кои билки помагат при диабет?

Захарната болест или наречена още диабет е едно сериозно хронично заболяване. Това е болест, която не бива да се пренебрегва и е необходимо едно основно медикаментозно лечение. Освен това обаче винаги можете да се обърнете за помощ към билките и лечебните растения. Някои от тях могат да намаляват кръвната захар, стимулират обмяната на веществата и да усилват организма със своите витамини, минерални соли и биологично активни вещества.

 

Можете да прилагате това в дома си, но е желателно да се консултирате с лекар преди да предприемете нещо.

 

Кои са билките които помагат в лечението на диабет?

 

Захарната болест или наречена още диабет е едно сериозно хронично заболяване.

 

Глухарче - Свежи листа от глухарче се накисват в топла засолена вода за 30 мин. изцеждат се и се изсушават на въздух, нарязват се на ситно и се смесват в салатата с нарязани репички, зелен лук, майонеза или сметана, олио, сол и нарязано твърдо яйце.

 

Жаблек (конски ребра) - цъфтящите връхни стръкове, сухи и наситнени имат хипогликемично действие, което се проявява от 3 до 9 часа. Билката проявява умерено диуретично и противосъсирващо действие. Запарка се прави като 1с.л. билка се накисне в 2 чаени чаши вряща вода и след охлаждане се прецежда и изпива на части за един ден.

 

Черница - Лечебни части са плодовете и листата на бялата и черната черница, понижават кръвната захар и кръвното налягане, усилват уринирането, особено отварата от листата или кората на корените: 2-3г изсушени билки в чаена чаша вода - дневна доза - на части за деня се изпива.

 

Обикновен фасул - сухите шушулки след узряване и оронване на зърната имат противозахарно и диуретично действие. (намалява захарта в кръвта за 6-7 часа с около 30%). Отвара: 2с.л. ситно нарязани шушулки залети с 3-4 чаени чаши вода, след варене 10 мин. и прецеждане се пие по 100мл 4 пъти дневно, преди ядене.

 

Билкова смес - тази смес се прави от равни количества изсушени листа от коприва, черница, черни боровинки, бреза, обикновен пелин и стръкове глухарче. Запарка: 1суп. лъжица от сместа в 1 чаена чаша вряща вода след изстудяване е доза за един ден, на 3 пъти се изпива.  

 

Автор: biomall.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
theselightfootsteps.com
Предишна статия
Помогнете на кожата си с домашен крем против стрии

Помогнете на кожата си с домашен крем против стрии

Следваща статия
Пригответе си сами лек за мазоли

Пригответе си сами лек за мазоли

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар