Има още един начин да се наслаждаваме на любимото си кафе, без то да ни доставя мечтаната и ободряваща ударна доза кофеин. То е взето от природата и затова е хем полезно, хем дъхаво.
Кои билки стават за кафе?
По-старото поколение у нас помни легендарното кафе”Инка”, което се славеше с вкусовите си качества и с липсата на кофеин. На практика то е смес от жълъдово брашно и цикория.
Кафе от бук
Сухата маса (кюспе), която се получава след изцеждането на маслото от плодчетата на бука (Fagus silvatica ) може да се употреби не само за храна на животните, но и за добиване на кафеен сурогат.
Буковите жълъди са богати на белтъчини, захар, витамин Е, органични киселини и тлъсто масло. Те трябва да се консумират печени, тъй като поради съдържащия се в тях алкалоид фагин може да причини в сурово състояние отравяния.
Добре изчистените и изпечени жълъди могат да се смелят на брашно, което също служи за заместител на кафето - 2 ч.л. чаша вода ври 1 мин, след което се подслажда на вкус.
Като добавка към кафе, чай, какао можете да добави т.нар. „буково мляко”. То се приготвя от изпечени жълъди, на които се отстраняват люспите и ядките се счукват на ситно. Добавя се малко вода. Полученото „буково мляко” е много калорийно, разяснява Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.
Кафе от жълъди (рецепта2)
Жълъдите се обелват и се нарязват на ситни парченца. Престояват 2 денонощия във вода, която се сменя 3-4 пъти дневно. Изцеждат се , заливат се с вода в съотношение 2:1, слага се да кипне. Мокрите и още топли жълъди се смилат с машинка за месо. Разстилат се на тънък слой върху дървената повърхност и се сушат на въздух( може и на фурна). Изсушената маса се смила на прах с кафемелачката.
Кафеена напитка
30 гр. изпечени ( след киснене във вода) жълъди, по 10 гр. ръж и овес, 15 гр. пшеница, 20 гр. ечемик се смесват, добавят се 10 гр. сушени корени от глухарче и 20 гр. от цикория( синя жлъчка). Цялата смес се смила в кафемелачка и се съхранява в плътно затворен стъклен буркан. Взема се по 1 ч.л. и се запарва с 250 мл. вряща вода, кисне малко и е пие. Може да се добави горещо мляко, захар или мед .
Кафе от дрян
Изпечените и счукани на прах ядки от дряновите костилки се ползват като заместител на кафето.
Кафе от шипки
Изпечените и смлени семена на шипката ((Rosa canina) заместват кафето. Тя е един от видовете роза, позната на човечеството още от каменната ера.
Свързани статии:
С какво да заменим чашата кафе
7 напитки, които перфектно заместват кафето
Десетте най-луксозни и желани марки кафе в света
Автор: zdravnitza.com
Коментари