Блог

Каменно цвете – при висок холестерол и проблеми с черния дроб

Каменно цвете – при висок холестерол и проблеми с черния дроб

Билката каменно цвете действа пикочогонно, жлъчегонно и потиска развитието на някои бактерии

 

Растението каменно цвете (Gnaphalium arenarium L.) е тревисто многогодишно с късо коренище, от което се разделят хоризонтални корени и стъбло достигащо височина до 30 см. Цветовете му са лимоненожълти до златистожълти. Те цъфтят през летните месеци от юни дори до септември.

 

В България е разпространено на много места – по Черноморието, в централната част на Дунавската равнина, в Североизточна и Югоизточна България и в Кюстендилския край. В Европа се среща в източната и централната част до Южна Швеция, а нейния подвид и в Югоизточна Европа. За лечебни цели се използват цветовете събрани по време на цъфтежа.

 

Приложение на каменно цвете

 

Лековитото каменно цвете е известно и с имената безсмъртниче, жълт смил, сухо цвете, неувяхка. То се използва срещу много болести и състояния – при ревматизъм, импотентност, ишиас, невралгия, жълтеница, отоци, проблеми с уринирането, при висок холестерол, възпаления в пикочния мехур и бъбреците, пясък и камъни в жлъчния мехур, при някои кожни заболявания, шум в ушите и при ниско кръвно налягане.

 

Полезни съставки и лечебно действие

 

Каменно цвете съдържа флавононди, феноли, антоцианови багрила, фтариди, танини, горчиви вещества, каротини, етерично масло. То действа жлъчогонно и пикочогонно холеретично, хепатопротективно и детоксикиращо. При изследване са доказани антиоксидантните свойства на нейните основни феноли и флавоноиди, които би трябвало да отговаря за тези ефекти. Определени са общото полифенолно и флавоноидно съдържание в билката, на нейните водни екстракти, както и в лиофилизирани водни екстракти. Резултатите са сравнени с дейността на флавоноида силибинин, основният агент на добре познатия бял трън.

 

Бременни жени, трябва да се консултират с лекар преди да вземат екстракти от билката. Не се препоръчва при обтурационна жълтеница.

 

Рецепти

 

Сложете 3 супени лъжици ситно нарязана билка в 600 мл вода и ги оставете 8 часа да киснат. Изпива се за един ден на порции.

 

При импотентност – 1 супена лъжица от билката се слагат в 400 м, вряла вода и кисне един час. Употребява се по 1 чаена лъжица 4 пъти за деня преди хранене.

 

Свързани статии:

Високият холестерол означава по-дълъг живот

Симптомите на високия холестерол

Как да контролираме нивото на холестерола в кръвта без лекарства

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Тибетски лек на 5000, който може да се използва само веднъж на 5 години

Тибетски лек на 5000, който може да се използва само веднъж на 5 години

Следваща статия
7 холистични билки за естествено лечение на астма

7 холистични билки за естествено лечение на астма

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар