Блог

Как да използвате куркума като мощна храна за борба срещу рак

Как да използвате куркума като мощна храна за борба срещу рак

Куркумата е подправка, която идва от растението Куркума. Ако искате да закупите прясна куркума, може да имате възможност да я откриете на фермерските пазари. Ако не, търсете онлайн.

 

Ризомът (обикновено наричан корен) много прилича на коренът от джинджифил с кафява кора, но е ярко оранжев до жълт отвътре. Можете да го нарязвате, настъргвате, правите сок от него, да го смачкате с преса за чесън, и да го добавите към почти всичко (шейкове, боб, леща, киноа, месо и т.н.)

 

Сушената куркума е прах, чийто цвят варира от оранжев до жълт. Можете да направите своя собствена куркума на прах чрез белене, варене, сушене, и след това настъргване на пресни коренища, но за да увеличите максимално нейните ползи за здравето, консумирайте прясна, неварена куркума. При използването ѝ в рецепти, които изискват готвене, опитайте да добавите малко преди края на процеса на готвене, а след това настържете малко свежа куркума върху храната преди ядене.

 

В рецепти, една супена лъжица прясна куркума е еквивалентна на една чаена лъжичка сушена куркума за вкус.

 

Куркумата е една от основните и най-известните съставки в кърито (което е комбинация от подправки) и е често използвана подправка в индийската и азиатската кухня. Тя е вкусна в салатни сосове или се поръсва обилно върху салати и е добро допълнение към зеленчукови ястия и сосове.

 

Ползи за здравето на куркумата

 

Куркумата, с активната си съставка, куркумин, е мощно противовъзпалително и антиоксидант с множество медицински цели. По-сериозните заболявания, лекувани и предотвратявани с куркума включват възпалителни заболявания на червата, ревматоиден артрит, цистична фиброза, болестта на Алцхаймер, диабет и рак.

 

Многобройни проучвания са показали, че куркумата помага на тялото да унищожава раковите клетки, помага за предотвратяване образуването на тумори, забавя или инхибира разпространението на раковите клетки и индуцира апоптоза (клетъчно самоубийство) на мутирали ракови клетки.

 

Как да се консумира куркума за максимални ползи

 

Изследвания показват, че комбинацията от лук и куркума (комбиниране на кверцетин и куркумин) намалява размера и броя на предракови лезии в чревния тракт.

 

Комбинацията от куркумин и фенетил изотиоцианати, фитохимикали, открити в кръстоцветни зеленчуци като карфиол, имат мощна сила. При проучвания с мишки, двете хранителни вещества поотделно забавят раковите клетки на простатата, но когато се комбинират тези две вещества намаляват значително туморния растеж и способността на раковите клетки да метастазират.

 

Куркуминът е мастно разтворим. Смесването на куркумин с мазнини значително помага за усвояването му. Черният пипер повишава потентността на куркумина с 1000 пъти. Смесвайте го със зехтин или кокосово масло. Поръсвайте куркума върху авокадо. Смесвайте я с кокосови и авокадови шейкове.

 

За най-добри резултати, избирайте най-високо качество, прясна, органична куркума, свеж органичен пипер и органични, полезни мазнини.

 

Свързани статии:

Чаят от куркума – напитката на японските дълголетници

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

Как куркумата убива рака и как да оптимизираме абсорбацията на куркумин

„Златната“ смес – куркума и мед – най-добрия и най-силен естествен антибиотик

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Масло от бял трън - природен дар срещу проблемите с черния дроб

Масло от бял трън - природен дар срещу проблемите с черния дроб

Следваща статия
Дехидратацията – причина за множество инциденти

Дехидратацията – причина за множество инциденти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар