Блог

Имам ли далак и мога ли без него?

Имам ли далак и мога ли без него?

Признавам си -  за далака се сещам, когато в новините споменат за отстраняването му от жертва на злополука. Имам и детски спомени от часовете по физическо – след дълго бягане ме заболяваше за известно време в ляво под ребрата.”Слезката! Спокойно!” – отбелязваше учителката. „Далак” сме наследили от турската реч, но със „слезка” става дума за един и същи орган, в който лимфната и кръвоносната си система са тясно свързани.

 

Разположен е в коремната кухина, в лявото подребрие, симетрично на черния дроб (визуално напомня за черния дроб, но в много по-малки размери – като човешки юмрук) Артерията, от която далакът получава кръв, излиза от най-важната артерия в организма - аортата. След него по венозните съдове кръвта преминава в черния дроб. Това подсказва за връзката между функцията на далака и състава на кръвта. В органа се произвеждат лимфоцити (бели кръвни телца), съхраняват се моноцити (също бели кръвни телца), разграждат се остарелите еритроцити (червените кръвни телца). Далакът е депо на желязото  и го отправя в кръвообращението. Чували сте, че при анемия се препоръчва свински или агнешки  далак в менюто!

 

Вече се досещате, че органът има важна роля за имунитета. При около 50 на сто от хората, чийто далак е бил премахнат, имунитетът рязко се понижава и се проявява висока склонност към пневмонии, възпалителни и гнойни процеси, които протичат бурно и често с развитието на сепсиси - заразяване на кръвта, тъй като се променят защитните функции на организма.

 

Далакът е истински филтър за бактериите - което означава, че задържа микроби в себе си. При среща с инфекции, той се уголемява (както сливиците и лимфните възли). В такива моменти теглото му може да стигне до 500 грама от нормалните 150 грама. Това става при инфекциозна мононуклеоза, при вирусен хепатит, малария, бруцелоза, тиф и други. В тези ситуации се лекува основната инфекция, а не далакът. След оздравяване органът се възстановява и нормализира обема си.

 

Далакът се променя при заболявания на кръвта, на черния дроб и на кръвоносните съдове, които хранят вътрешните органи, тъй като функциите му са свързани с произвеждането на кръвта. Така например при заболяване на черния дроб се променя циркулацията на кръвта, в резултат на което далакът може да увеличи размерите си.

 

Далакът може да боли при интензивни физически усилия (казах ви в началото!). Той се напълва с кръв, разтяга се. Когато човекът спре и си почине, му минава. Ако болката се появява при покой, едва ли става дума за далака. На това място - отляво под ребрата, са разположени още важни органи – преминава дебелото черво, наблизо са стомахът и единият бъбрек.  Необходимо е да се обърнете към съответния специалист – гастроентеролог, уролог.

 

Основна причина за премахването на далака  е силен кръвоизлив от нараняване или спукване. Това е опасно за живота, а меката тъкан на органа не може да бъде зашита. Тогава функциите на далака се изпълняват от други органи като черния дроб. Поради спад в имунитета след такава операция, пациентите се ваксинират против пневмококова инфекция.

 

Далакът страда и от собствени заболявания – наследствени, злокачествени и др., които се лекуват от хематолог. Те са сравнително рядко срещани и достатъчно сериозни, за да ги разглеждаме в този текст.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: Buspe
Предишна статия
До 2025 г. технологии се грижат за здравето ни

До 2025 г. технологии се грижат за здравето ни

Следваща статия
снимка: http://www.bild.de източник: Forum der Medizin

Стереотипите за нациите пречат на интеграцията на заминаващите за работа в чужбина

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар