Блог

До 2025 г. технологии се грижат за здравето ни

До 2025 г. технологии се грижат за здравето ни

Персонални терминали следят здравето ни, дозират лекарства и ни съветват за хранителен режим според нуждите на тялото - звучи като научна фантастика, но тези технологии могат да са на разположение на всеки от нас до 2025 г., показва проект на Върджин Медиа и Future Laboratory, пише Стандарт Нюз

 

И в момента голяма част от работата се върши чрез "умни" персонални устройства, свързани в мрежи - от автоматизирани производства през персонализирани заявки за логистика и спедиция, до онлайн търговия на дребно и всичко по средата. Съвременното поколение не би могло да организира личния си живот и развлеченията без социалните мрежи и разнообразните приложения на смартфона и таблета.

 

Изследователският проект чертае логичното продължение на технологичното развитие в сферата, в която то в момента изостава, а е най-важна за всеки един от нас - здравеопазването. След като съвременните технологии могат без човешка намеса да измерят складови наличности и да дадат адекватна заявка към доставчик, защо да не могат плочките в банята да изчислят колко вода трябва да изпием днес, за да не се дехидратираме, или огледалото да отмерва времето за миене на зъбите, докато ни напомня задачите в календара за деня... Видеото по-долу показва как с развитието на компютрите, които използваме днес, ще можем да дозираме лекарствата си според прогреса на лечението, да имаме личен лекар на разположение по 24 часа в денонощието, без да чакаме на опашки и без дори да излизаме от дома си, или да запазваме час онлайн при лекар или зъболекар. 

 

 

Всичко това може да изглежда фантастично, но според учените е напълно възможно да се постигне в следващите 10 години. Все пак, през 2003 г. не сме си представяли, че всеки от нас ще носи в джоба си стотици часове музика, карта на света с улици, снимки, разписание на транспортните средства и сателитна навигация, връзка с хиляди приятели и непознати по целия свят и новини в реално време кой от тях къде е вечерял, кой филм е гледал току-що и какво смята за тази дреха, която поръчваме онлайн. Движенията на борсите и финансовите пазари, дневник с тренировките и диетата, кои групи свирят в клубовете наоколо тази седмица - всичко това и още много се намира на устройството с размер на длан, което почти всеки вече може да си позволи. Естествено е тези технологии да бъдат впрегнати в полза на това, което остава най-важно за всеки един човек, колкото и да се развива науката - грижата за здравето. 

 

Въпреки, че ще чакаме едно десетилетие печката да ни казва, че яйцата вече са се сварили, или да моделираме архитектурни планове, махайки с пръсти във въздуха, то първите стъпки в тази посока вече се правят, дори в България. На платформата за лекари и пациенти Doctiming.bg можем да запазим час онлайн при избран специалист в страната, както и да прочетем отзиви и коментари за него от реални пациенти. Проектът се развива, за да включва все повече здравни заведения и препоръчани лекари и зъболекари, както и още полезни функции за пациентите. Бъдещето на технологиите в грижата за здравето е все по-близо.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

Следваща статия
Имам ли далак и мога ли без него?

Имам ли далак и мога ли без него?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар