Блог

“Златна“ или „оловна“ е водата, която пием всеки ден и какво трябва да знаем за нейния състав?

“Златна“ или „оловна“ е водата, която пием всеки ден и какво трябва да знаем за нейния състав?

Общоприето е, че колкото повече вода консумираме, толкова по-добре. Всички реклами и специалисти постоянно ни съветват да пием по 2 и повече литра вода на ден. Животът без вода би бил невъзможен, чрез нея прочистваме организма от натрупаните токсини и единствено във водна среда биологичните процеси протичат нормално.
 

 

Но съвременният човек консумира много сол (NaCl), Na+ йони задържат водните молекули в организма, което води до повишаване на кръвното налягане, наднормено тегло и затруднено функциониране на сърцето. Най-страшна е „скритата сол“, с която са натъпкани почти всички съвременни храни - хляб, айрян, масло, тестени изделия. Чешмяната вода често съдържа тежки метали и други вредни вещества като хлор. Софийската вода например е с превъзходни качества, но тръбите и водоносната система са остарели и имат нужда от подмяна.
 

 

Колко вода трябва да пие човек всеки ден, за да е здрав?

Колкото му се пие! Слушайте тялото си и няма да сгрешите! Компаниите за минерална вода искат хората да пият повече – и се появяват авторитетни изследвания, че е полезно за здравето да се пие много вода. Освен към количеството й, трябва да сме много внимателни и към състава й. Според учени от

 

Франкфуртския университет минералната вода може да съдържа и растителни хормони, които приличат на женския полов хормон естроген. От изследвани 20 марки минерална вода - в 12 са открити хормони. Макар и в ниска концентрация, пак оказват влияние.
 

 

Потреблението на минерална вода в България в последните 20 години се увеличава средно с по 12-15% на година. През 1990 г. годишната консумация за България е 8 л. минерална вода на човек, а през 2004 г. вече е 54 л. За първи път през 2008 г. се наблюдава лек спад (от 3% за натуралните минерални води и 5% за трапезната вода), но тенденцията е и занапред потреблението да расте. В Западна Европа то е средно над 100 л. на човек годишно.

 


Спорове се водят и за нуждата от флуориране на питейната вода. В университета всички студенти по стоматология учат, че флуорът е панацея и е най-полезната съставка за нашето дентално здраве. Дори и най-консервативните преподаватели гузно мълчат в последните години, безсилни пред научните факти и разпространяваната истина за токсичността на флуора.
 

 

В моята практика в Англия, където се флуорира водата, всяко второ дете беше със зъбна флуороза и разрушени зъби. За щастие в случая, поради прекратяването на програмите в България (с изключение на малки географски райони), този проблем не е актуален.

 

 

Коя е най-добрата вода за малките деца?

Природата е безпогрешна: кърмата е най-добрата за кърмачето храна и източник на вода – 87% от състава ѝ. Хранените изцяло с кърма деца не се нуждаят от допълнителен прием на течности до захранването им. Повечето бебета отказват да пият вода, ако кърмата е достатъчно и се кърми „при поискване“.

 

Трапезната вода с ниска обща минерализация (сумата от всички йони) е подходяща за всекидневна консумация, за разлика от минералните води.
 

 

Изворната вода не изисква допълнителна обработка, тъй като в естествено състояние редица показатели (микробиологични, физико-химични и радиологични) покриват нормите за питейна вода. Няма по-добър избор на вода от изворната, която е добита от екологично чисти региони и най-често е с ниска минерализация - под 150-200 mg/l. Може да се използва за пиене, за приготвяне на храна за бебето, без да обременява храносмилателната му система и недостатъчно зрелите му бъбреци. Добре е да се преварява в кърмаческата възраст. След отваряне, ако се налага да престои до следващото хранене, трябва да се съхранява в хладилник. Бутилираната вода, която се предлага на децата от 1 до 7 г възраст, трябва да бъде с ниско съдържание на флуор (под 0.7 mg/l).

 


Флуорът е елемент с неметален характер, силно токсичен бледожълт газ с остра задушлива миризма. Има висока химическа активност, дължаща се на голямото му електронно сродство и на слабата единична химична връзка в молекулите му. Химическата активност на флуоридите е също много силно изразена, като флуорният йон може да образува здрави връзки с водородния йон в големи органични молекули (като например ДНК) и по този начин да предизвика хаос в биологичната система. Флуорът измества кислорода от съединенията му и разлага водата до флуороводород и кислород, като реакцията протича с взрив. Освен в огромни количества в атомната и алуминиевата индустрия, флуорът се употребява за флуориране на органични съединения, като заменя водорода в тях - за направата на тефлон и различни материали, топими при висока температура, в хладилната техника и др. Според клиничната токсикология консумирането на води с повишена концентрация на флуориди може да доведе до необясними за потребителя симптоми: виене на свят, гадене, главоболие, декалцифициране на костите, т.е. повишаване на вероятността от счупвания и др. 
 

 

Всички тези признаци показват хронично отравяне с флуор. А повишеното количество флуор в емайла не само не го заздравява, но и прави зъбите по-чупливи.

 

 

Появата на тебеширено бели (или кафяви) петна по зъбите (зъбна флуороза) е изключително труден за лечение проблем, а натрупването в костите (скелетна флуороза) води до деформации (изкривявания) и повишена чупливост на костите.
 

 

Флуоридите увреждат ДНК, потискат имунитета и функцията на щитовидната жлеза. Те са протоплазмена отрова, затова са използвани като отрова за плъхове. Флуоридите водят до поведенчески промени и потискат волята.
 

 

Този елемент е токсичен отпадък, който се регулира от EPA (Агенция за Защита на Околната Среда). Нелегално е пускането му в река или поток, но е напълно легално да се пусне в питейната вода.

 

 

По данни на Министерството на здравеопазването 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л.
Според Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, пазарният дял на минералните води със съдържание на флуориди над 1,5 мг/л за 2007 г. е около 33% от всички произведени в страната бутилирани минерални води.

 

 

На водите с повече от 1.5 мг флуорид на литър пише (макар и с малки, невзрачни букви, вляво от „заглавието“), че не се препоръчват за всекидневна употреба от деца под 7 години. В по-големи количества те не са безопасни и за възрастни. Безразборното приемане на флуориди чрез пастите за зъби, водата, някои храни, лекарства и др. води до опасно високи концентрации в организма.
 

 

Натуралните минерални води със съдържание на флуорид над 1,5 mg/l са около 1/3 от всички бутилирани български минерални води. По данни на Европейската комисия, по този показател страната ни се нарежда на едно от първите места в ЕС.

 

 

За ползата и вредата от флуора от години тече световен спор между зъболекари и хуманни лекари. Първите казват, че редовното приемане на флуорни съединения заздравява зъбите и намалява риска от кариеси. От Българския зъболекарски съюз също се опитаха да флуорират питейната вода в България, но Министерството на здравеопазването се възпротиви.

 

 

В Европа това не само е отречено, но има и пределно допустими нива за съдържание на флуориди във водата за пиене – максимум 1.5 мг/л. За минералните води се допуска до 5 мг/л, защото се приема, че хората пият и чешмяна, но някои пият само минерална.

 


Според д-р Филис Муленикс, бивша директорка на “Форсайт дентъл сентър” в Бостън, САЩ, флуоридите са силно токсични за централната нервна система и могат да се отразят зле на мозъка дори в ниски дози. При бебета и деца се уврежда развитието на мозъка, засяга се моторната функция, намалява се способността за обучение.
 

 

Как да се ориентираме сред морето от марки на пазара и да защитим себе си и семейството си?

На първо място четете внимателно етикетите и използвайте пречиствателен уред на чешмата. От изключителна важност са четката и пастата за зъби, които използвате.

 

И помнете - ние сме това, което пием.

 

 

Свързани статии:

Японско лечение с вода

Ако задържате вода... пийте вода!

8 причини да пиете медена вода всяка сутрин

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Обикновена или електрическа четка за зъби?

Обикновена или електрическа четка за зъби?

Следваща статия
Ако страдате от зачервени очи, потърсете лекар

Ако страдате от зачервени очи, потърсете лекар

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар