В допълнение към ярките цветове и много кисел вкус, различен от другите плодове, червената боровинка е изключително богата на витамини, които са много мощни антиоксиданти. Червените боровинки притежават богато разнообразие и на фитонутриенти и друхи хранителни вещества. Също така са идеално балансирани и лесно смилаеми.
Киселите плодчета са изключително полезни при инфекциозни заболявания и възпаления. Плодът е ефективен при лечение на пикочни инфекции, заболявания на стомаха и венците. Проантоцианидинът, който се съдържа в червената боровинка не позволява на бактериите да се задържат в тялото.
Сокът от пресни червени боровинки може да се използва за предотвратяване на рак и болести на сърцето и кръвоносните съдове. Също така консумацията на сока може да предотврати появата на язва на стомаха.
Червената боровинка е отличен източник и на витамин С и антиоксиданти, които предотвратяват стареенето на организма и появата на хронични заболявания, така че лекарите препоръчват да хапвате плода колкото се може по-често.
Как действа червената боровинка?
Листата на червената боровинка се използват при възпаление и камъни в пикочните пътища като пикочогонно и противовъзпалително средство.
Приложения:
- при възпаление и камъни в пикочните пътища;
- противовъзпалително и пикочогонно
Начин на употреба:
Прилага се отвара от 3 - 4 чаени лъжички нарязани листа в 250 г вода. които се варят 15 мин. Изпива се на порции за 1 ден.
Свързани статии:
Горските мъниста, наречени боровинки - лек за какво ли не
7 начина да помогнете на тялото в детоксикацията
Естествени лекове за хипертония, които бързо понижават кръвното налягане
Източник: Здравница
Коментари