Блог

Защо са толкова полезни вкусните ябълки

Защо са толкова полезни вкусните ябълки

Хрупкавите ябълки са познати като едни от най-полезните плодове. „Една ябълка на ден пази доктора далеч от мен” е поговорка, родена от опита на човечеството с този прекрасен плод. Целебните му свойства са познати още в древността. При разкопки на наколни жилища, съществували отпреди около 5000 години, са намерени останки от ябълкови плодове.

 

За родина на любимите на всички ябълки се смята районът в Северозападните Хималаи. Познати са около 30 основни вида и над 7500 култивирани сорта. Култивирана в Мала Азия, по-късно плодът е разпространен и в Древна Гърция, Рим и в цяла Европа. За ябълки се споменава в древните писмени паметници на Китай, Персия, Индия и Рим.

 

Освен като невероятно вкусен плод, в наши дни хрупкавите ябълки са предпочитани и поради многобройните си хранителни и здравословни качества. Те са богати на минерали, както и на ценните за нашия организъм витамини от групата B и C, които засилват имунитета и на P и PP, които помагат на организма в борбата с умората, депресията и безсънието.

 

Количеството на витамин С зависи от сорта на ябълките, от начина и срока им на съхранение. Освен това, те са богат източник на пектин и целулоза, ябълчна и лимонена киселина, захари.

 

Доказано е, че ако изяждаме по една ябълка на ден увеличаваме живота си с 3 години. Според специалистите редовната консумация на плода намалява риска от определени типове рак, например този на белия дроб, на простатата и на стомаха. Яденето на ябълки предпазва от инфаркт и други заболявания на сърцето, облекчава астмата.

 

Хрупкавите ябълки облекчават главоболието и избелват емайла на зъбите. При отказване на тютюнопушенето консумацията на плода спомага за преодоляване на никотиновия глад.


Пектинът и целулозата, съдържащи се в полезния плод, ускоряват метаболизма и спомагат за намаляване на излишното тегло. А високото съдържание на калий и бор в плода го прави ценен съюзник в борбата с остеопорозата.

 

Свързани статии:

Смъкнете излишните килограми с диета с ябълки

Тайните на зелената ябълка

5 лечебни свойства на ябълковия сок

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лимон с чесън - прочиства блокажи на сърцето и регулира липидите в кръвта

Лимон с чесън - прочиства блокажи на сърцето и регулира липидите в кръвта

Следваща статия
Антиоксиданти, базирани на храни, значително удължават живота, като поддържат имунната ви система млада

Антиоксиданти, базирани на храни, значително удължават живота, като поддържат имунната ви система млада

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар