Хрупкавите ябълки са познати като едни от най-полезните плодове. „Една ябълка на ден пази доктора далеч от мен” е поговорка, родена от опита на човечеството с този прекрасен плод. Целебните му свойства са познати още в древността. При разкопки на наколни жилища, съществували отпреди около 5000 години, са намерени останки от ябълкови плодове.
За родина на любимите на всички ябълки се смята районът в Северозападните Хималаи. Познати са около 30 основни вида и над 7500 култивирани сорта. Култивирана в Мала Азия, по-късно плодът е разпространен и в Древна Гърция, Рим и в цяла Европа. За ябълки се споменава в древните писмени паметници на Китай, Персия, Индия и Рим.
Освен като невероятно вкусен плод, в наши дни хрупкавите ябълки са предпочитани и поради многобройните си хранителни и здравословни качества. Те са богати на минерали, както и на ценните за нашия организъм витамини от групата B и C, които засилват имунитета и на P и PP, които помагат на организма в борбата с умората, депресията и безсънието.
Количеството на витамин С зависи от сорта на ябълките, от начина и срока им на съхранение. Освен това, те са богат източник на пектин и целулоза, ябълчна и лимонена киселина, захари.
Доказано е, че ако изяждаме по една ябълка на ден увеличаваме живота си с 3 години. Според специалистите редовната консумация на плода намалява риска от определени типове рак, например този на белия дроб, на простатата и на стомаха. Яденето на ябълки предпазва от инфаркт и други заболявания на сърцето, облекчава астмата.
Хрупкавите ябълки облекчават главоболието и избелват емайла на зъбите. При отказване на тютюнопушенето консумацията на плода спомага за преодоляване на никотиновия глад.
Пектинът и целулозата, съдържащи се в полезния плод, ускоряват метаболизма и спомагат за намаляване на излишното тегло. А високото съдържание на калий и бор в плода го прави ценен съюзник в борбата с остеопорозата.
Свързани статии:
Смъкнете излишните килограми с диета с ябълки
5 лечебни свойства на ябълковия сок
Източник: Лечител.net
Коментари