Блог

Защо ни се пуши, когато пием алкохол

Защо ни се пуши, когато пием алкохол

Учени твърдят, че са открили причината, поради която хората се превръщат в социални пушачи, когато пият алкохол – и тя е свързана преди всичко със стремежа да останат будни, пише вестник „Индипендънт“.

 


Изследователи от Университета на Мисури смятат, че хората жадуват за ефекта на никотина като стимулант при пиене, тъй като той помага да се компенсира чувството на сънливост, предизвикано от алкохола.

 


Учените наблюдавали ефектите от алкохола и никотина върху мозъка на плъхове. Следейки областта на мозъка, свързана с рефлексите, ученето и вниманието, те установили, че никотинът потиска сънливостта, причинена от алкохола.

 


„Една от причините хората да търсят никотина в комбинация с алкохола е да задържат приятното усещане на опиянение, като в същото време искат и да потиснат сънливостта“, казват изследователите.

 


Американски учени дори са съставили списък с храни, които предизвикват умора и безсилие. Вредните храни се нареждат в негативната класация след алкохола.

 


Учените са категорични, че алкохолът предизвиква сънливост. Сънят в алкохолно опиянение обаче не възстановява силата на тялото.

 


Учените отбелязват още, че сладките продукти пък водят до импотентност. Те повишават нивото на глюкозата в организма, което след това бързо намалява. В този процес, човек също чувства умора.

 


На трето място в списъка на вредните хранителни продукти, които ни карат да се чувстваме уморени, е пуешко месо, което съдържа протеини, които намаляват производителността.

 


След това се нареждат брашното и тестените изделия, пържените храни, които лишават организма от много енергия.

 


За да се преодолее чувството на безсилие и умора специалистите препоръчват спанак, ябълки, цвекло, елда и боб.

 


Начинът, по който човек яде, оказва сериозно влияние върху количеството енергия, които той има през целия ден. Като цяло, спазвайте умерена диета, богата на здравословни въглехидрати и протеини – това ще ви осигури трайна енергия през целия ден. От друга страна, неправилното хранене (например, с богати на мазнини храни, претоварване с месна храна всеки ден или пренебрегването на важни хранителни вещества) могат да ви оставят усещане за подуване или липса на сили и енергия. Не забравяйте, че вие сте това, което ядете, затова спазвайте здравословна и балансирана диета – ще се чувствате здрави, балансирани и без умора.

 

Свързани статии:

Алкохол, хранене и здраве

За тежката сутрин след запой – химията на махмурлука

4 естествени средства при махмурлук

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Проста напитка преди сън, за намаляване на коремните мазнини

Проста напитка преди сън, за намаляване на коремните мазнини

Следваща статия
Греяно вино помага при червено гърло и срещу грип

Греяно вино помага при червено гърло и срещу грип

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар