Блог

Защо кърменето е важно?

Защо кърменето е важно?

Ново изследване разкрива, че ако почти всички жени по света кърмеха, тогава смъртните случаи щяха да са с около 800 000 по-малко и щеше да има с около 20 000 по-ниска смъртност от рак на гърдата.

 


Това намаление на смъртните случаи при децата е еквивалент на 13 на сто от всички смъртни случаи при деца под 2-годишна възраст, споделят авторите на изследването, което е публикувано в две части в онлайн изданието The Lancet. Учените също така заявяват, че текущите практики в кърменето струват на световната икономика милиарди долари годишно.

 

 

„Съществува широко разпространено погрешно схващане, че ползите от кърменето се отнасят само за бедните страни. Това е далече от истината“, казва авторът Сезар Виктора от Федералния университет на Пелота в Бразилия. „Нашата работа в тези серия от изследвания ясно показва, че то спасява животи и пари във всички страни, богати и бедни. Заради това е важно справянето с този проблем да стане в световен мащаб“, добавя Виктора.

 


Само едно от всеки пет деца в страните с високи доходи се кърмени в продължение на 12 месеца, споделят своите тревоги изследователите. И само едно от три деца в страните с ниски и средни доходи е кърмено през първите 6 месеца. Това означава, че милиони деца и жени не получават пълните ползи, предлагани от кърменето, за което е доказано, че прави както майките, така и деца по-здрави, съобщават авторите на изследването.

 


В подробен анализ направен по целия свят, учените са идентифицирали редица ползи от кърменето. Например, то намалява риска от внезапна детска смърт в страните с високи доходи с повече от една трета. Проучването също така констатира, че кърменето може да попречи на около половината от всички случаи на диария и една трета от респираторни инфекции в страните с ниски и средни доходи.

 


Кърменето увеличава детската интелигентност и може да ги предпази от затлъстяване и диабет по-късно в живота, продължават с изводите си учените. Сред майките, дългосрочното кърмене намалява риска от рак на гърдата и рак на яйчниците, добавят те.

 


Изчислено е, че по-малкото мислене сред децата, които не са кърмени е коствало на глобалната икономика около 302 милиарда долара през 2012 г. Загубата в страните с високи доходи е била 231 милиарда долара е изводът от изследването.
Нивата на кърмене при кърмачета на възраст под 6 месеца са се увеличили до 90% в Съединените щати, Китай и Бразилия, както и до 45% в Обединеното кралство, това ще намали разходите за лечение на често срещани детски болести като пневмония, диария и астма. Това би могло да спести на системите за здравеопазване около 2.5 млрд долара в САЩ, 29.5 милиона в Обединеното кралство, 224 милиона в Китай и 6 милиона в Бразилия, според проучването.

 


Въпреки многото ползи от кърменето, процентите са ниски, особено в страните с високи доходи, показва проучването. „Кърменето е едно от малкото положителни здравни поведения, които са по-често срещани в по-бедните страни, отколкото в богатите, а в рамките на бедните страни, е по-често срещано сред бедните майки“, обяснява Виктора.

 


„Суровата действителност е, че при липса на кърмене, разликата между бедни и богати в оцеляването на децата ще бъде още по-широка. Нашите констатации следва да успокоят политиците, че бързата възвръщаемост на инвестициите е реалистична и осъществима, и няма да е нужно цяло едно поколение, за да се реализира", споделя той.

 


Причините за недостатъчното кърмене включват лошо насърчаване и подкрепа на кърменето и агресивен маркетинг и покачване на продажбите на храни за кърмачета, заявяват авторите на изследването. „Съществува широко разпространено погрешно схващане, че кърмата може да бъде заменена с изкуствени продукти без неблагоприятни последици“, казва още Виктора. „Доказателствата, очертани в серията проучвания, внесени от някои от водещите експерти в областта, не оставя съмнение, че решението на жените да не кърмят, има сериозни дългосрочни отрицателни последици за здравето, храненето и развитието на децата и върху здравето на жените,“ заключва той.

 

Свързани статии:

 

Кърменето е добро не само за бебетата, но и за майките

 

Аларма - бюстът на българките изчезва постепенно!

 

Източник: Здраве Да Е 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Домашна високоефективна рецепта срещу брадавици и кокоши трън

Домашна високоефективна рецепта срещу брадавици и кокоши трън

Следваща статия
Български специалисти отрекоха закуската

Български специалисти отрекоха закуската

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар