Блог

Започна сезонът на змиите

Започна сезонът на змиите

Започна сезонът на змиите. Заради настаналите жеги влечугите излязоха от скривалищата си и плъзнаха по своите маркирани от години територии. По тази причина столичната Спешна помощ и филиалът в Софийска област се запасиха с противозмийски серум.

 

Това съобщи вчера пред "Труд" д-р Александър Златанов, и.д. директор на службата в София. Създадена е организация, ако се налагат допълнителни количества, те да бъдат доставени незабавно. Доц. Андрей Галев от ВМА (виж по-долу) посочи, че рискови в момента става високопланинските райони като Великотърновско, Своге, Трън, населените места в Рила и Пирин. "За съжаление обаче с последните промени в природата влечугите буквално могат даса навсякъде, дори в крайните квартали на столицата", каза специалистът от Военна болница. В жк "Люлин" например вече пети ден издирват влечуго, набедено за питон, което уж ядяло домашни котки.

 

Д-р Златанов, който е и шеф на Регионалната здравна инспекция в Софийска област, преди дни е разпратил указания до кметовете как да реагират при нещастия със змии, как да се справят с акарите и другите сезонни гадини. "Местните вече съобщиха, че са видели смокове по високите части в района около Своге, над Говедарци и Костенец", разказа Златанов. Оказва се, че у нас има само един вид отровен смок, но тъй като зъбът, през който той "изпуска" опасната течност, е много назад, на практика няма възможност да застраши жертвата си.

 

Стигне ли се до ухапване, добре е да се запише часът на инцидента. Това ще помогне на лекаря да контролира отравянето. А след случилото се пострадалият трябва да свали от себе си всякакви пръстени, гривни, колиета и бижута по тялото. "Причината е, че бързоразвиващият се оток ги превръща в източник на болка. Веднага след това трябва да се провери как диша пациентът и да се ликвидира възможността да се удави в собствената си слюнка. На ухапания не трябва да се дава да се движи много и по най-бързия начин да се откара до близката болница", заяви доцентът. Абсолютно погрешно е твърдението, че змийската отрова трябва да се изсмуче. Само една малка раничка или дори един-единствен кариес в устата на човека, който помага на пострадалия, моментално означава, че вече ще имаме двама поразени от отровата.

 

"Не е добре също мястото да се превърже, защото отровата не се разнася от кръвоносната система, а от лимфната. Така при поставянето на превръзката се стига до оток на крайника, но отровата продължава да се разпространява в по-дълбоката лимфа", обясни доц. Галев. На пострадалия не се дават и успокоителни, за да не се чуди лекарят дали състоянието на замайване е от медикамента, или заради нещастието.

Три са смъртоносните видове у нас

 

Три вида отровни змии се срещат в България - два типа усойници и един вид пепелянки. Характерното за тях е, че не са големи - достигат до 90 см, а средната им дължина е 45 см. Лесно се разпознават по окраската, раздразнителни са, атакуват светкавично.

 

Пепелянката обитава тревисти низини и скалисти склонове. Може да се открие във ферми и обработваеми площи, докато усойницата живее в скалисти планински райони и открити тревисти площи и поляни, понякога и в селскостопански терени.

 

Тъй като размерът на усойниците и пепелянката, както и зъбите им, не са толкова големи, когато ухапят жертвата си, отровата им не прониква в дълбочина, а количеството не е голямо. По тази причина често инцидентите са благоприятни, т.е. доброкачествени, както ги наричат лекарите. А затова и не винаги се налага приемането на противозмийския

серум.

Може ли обаче отровата на змиите, които се срещат в България, да убие човек и кога? Отговорът е - да. Преди това тя води до развитие на оток с последваща некроза на мястото на ухапването и на околните тъкани. А кога не сме заплашени? Първо, когато ни е ухапала неотровна змия, и второ - даже и да е отровна, възможно е да не е изпуснала от опасната течност, когато е впила зъби у нас.

 

Спасението

Противоотровата се прави от конска плазма

 

Противозмийският серум, който се поставя на пострадали българи, спасява само ухапани на територията на страната ни. Причината е, че той осигурява защита единствено от трите вида наши опасни змии. Коренно различен е серумът за жертви на влечугите в Африка, Индия или другите части на Европа.

 

У нас антидотът се произвежда на базата на имуноглобулини, получени от плазмата на коне, на които инжекционно е била поставена змийска отрова.

 

Вдигайте шум, ако минавате в рисков район

 

За да избегнете опасни последици, ако случайно срещнете змия, за предпочитане е, когато сте в природата, да носите панталони с дълги крачоли, пъхнати в ботушите или в обувките. Дрехите да са свободни, а не прилепнали, и винаги оглеждайте пътя и района, през който ще минавате. Внимателното наблюдение на околните храсти ще ви помогне да видите змията навреме.

 

Това посъветва читателите на "Труд" доц. Андрей Галев, началник на Научноприложния център за военна епидемиология и хигиена във ВМА. Ето какво още препоръчва той:

"Не е добре да се прескачат големи дънери, скали или камъни, защото влечугото може да се е свило от другата им страна и да стъпите върху него. Не пътувайте сами сред природата - спътникът ви може да забележи змията, която вие сте пропуснали. Бъркането с гола ръка в животинска бърлога или дупка в земята не е желателно, защото има вероятност да е скривалище на змия.

 

Ако преминавате в район, за който се знае, че има змии, вдигайте възможно най-много шум. Така те ще се оттеглят на разстояние. Натъкнете ли се на влечугото обаче, не правете опити да го убиете. Когато паникьосана група започне да хвърля камъни и да стреля по змията, нараства вероятността от случайно нараняване. Най-добрата тактика е човек да остане неподвижен. Така си осигурява време и да прецени дали влечугото е отровно, или не.

 

Свързани статии:

Какво трябва да направим, ако сме ухапани от змия или ужилени от насекомо

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Невероятни ползи за здравето от бамя

Невероятни ползи за здравето от бамя

Следваща статия
Диня и пъпеш-мощните диуретици

Диня и пъпеш-мощните диуретици

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар