Блог

Д-р Цветанка Янакиева: Как темпераментът влияе върху подбора на диети?

Д-р Цветанка Янакиева: Как темпераментът влияе върху подбора на диети?

При избора на диети обикновено се взимат предвид възрастта, теглото, пола. Но психолозите смятат, че това е недостатъчно – трябва да се вземе под внимание и темперамента на конкретния човек. Те отдавна са забелязали, че хранителният режим дава по-добри резултати и не предизвиква силен дискомфорт, ако съответства на привичния начин на живот. А той е силно повлиян от темперамента. Ако вие трудно свиквате със смяната на обстановката, ще ви е трудно да промените и менюто си. Ако сте склонни към резки промени в настроението, може внезапно да се разочаровате от хранителния режим, който вчера ви се е струвал идеален. Ето защо към различните по темперамент хора трябва да има различен подход.
 

 

Холерици – те са емоционални и нетърпеливи хора, които често сменят настроенията си. Те са много дейни, постоянно са в движение, леко започват нови неща и също толкова леко могат да ги захвърлят на половината несвършени. Благодарение на тази активност те не са много предразположени към трупане на излишни килограми. Но ако у тях изведнъж им се появи свободно време те с много голяма вероятност ще го запълнят с ядене на всевъзможни вкусотии, само за да не скучаят. Резките промени на настроението също могат да са причина за наднормено тегло – ако холерикът се пристрасти към „лекуването” на стреса с храна.
Холериците трябва да въведат ред в менюто си и в режима си на хранене. А за да не стане техният характер изобщо непоносим, те не трябва да предприемат много строги или нисковъглехидратни диети. Аминокиселината, от която се изработва в мозъка хормона на щастието серотонин, не може да проникне в мозъка без наличие на въглехидрати.
 

Флегматици – невъзмутимо спокойствие и разсъдливост – това са отличителните им черти. Те не обичат да бързат и да променят своите навици. Не винаги са склонни към преяждане, но често малко се движат, предпочитайки пасивния отдих. А такъв начин на живот може да доведе до излишни килограми.
 

 

Флегматиците имат интересна черта на характера – обичат реда и охотно следват различни предписания. Колкото и да е сложна диетата, флегматикът може да я следва без сривове и грешки. Точно за това за тези хора трябва да се избира много внимателно диетична система, защото при тях има риск да увредят здравето си. При този темперамент не се препоръчват диети с резки ограничения на обема на храната, защото перисталтиката на червата им също може да е по-ленива и да са склонни към запек. За тях храненето с по-голямо количество плодове и зеленчуци ще е полезно, особено ако се намали употребата на мазни храни.
 

 

Сангвиници – основните им черти са жизнелюбие, общителност и уравновесеност. Леко изменят навиците си и без проблеми се приспособяват към нови обстоятелства. Излишното тегло при тях се появява основно заради любовта им към кулинарни изкушения: те обичат вкусно да похапнат, с удоволствие пробват нови  лакомства, но, за съжаление, не винаги спазват мярката.
 

 

За сангвиниците не си струва да се лишават от радостта, с която ги дарява вкусната храна. Могат да хапват всичко, което обичат, нужно е само два пъти да намалят обема на порциите. За да е по-лесно половин час преди хранене може да изпият чаша вода или да започнат обеда с купичка нискокалорична супа – тя запълва стомаха и дава чувство за ситост. А за да не прегладняват до обяда или вечерята да не забравят за междинните закуски – чашка средномаслено кисело мляко, един плод или зеленчук, сухарче. Главното е независимо от не големия обем храна тя трябва да бъде максимално разнообразна. 
 

 

Меланхолици – те са раними и тревожни, тежко преживяват даже незначителни неуспехи, много са склонни да преборват стреса с храна. Храната, особено сладка, мазна или със силен вкус, е прекрасен антидепресант. Тя повдига настроението, успокоява, дарява малко щастие /макар и измамно/ и в наше време е винаги достъпна. Така че меланхолиците, опитвайки се да намалят психическото напрежение, често превишават денонощната норма на калориите.
 

 

За меланхолика не е подходяща строга диета – тя бързо ще го тласне в още по-голям стрес, който той ще опита да пребори с бонбон или сладкиш. За хора с такъв темперамент е характерно диетическо махало – те или се подлагат на най-жестоки диетични ограничения, или се сриват в преяждане и изяждат за един ден седмичния запас от продукти. За да не става това е необходимо отрано да се състави план на храненето и точно да се спазва хранителния режим. Сладкиши и всякакви лакомства е по-добре да не се държат в къщи, за да няма изкушения. Плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти трябва да присъстват в менюто на меланхолика. Техните сложни въглехидрати стабилизират нервната система и повишават нейната стресоустойчивост. По тази причина белтъчните диети, небалансирани и монодиети не са подходящи за тях.
 

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване.

 

Свързани статии:

Тест с палците разкрива истинския ни темперамент

6-те най-добри скоростни диети за ефективно отслабване

Пробвайте диета с орехи за перфектна фигура

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
9 забележителни ползи от сиренето

9 забележителни ползи от сиренето

Следваща статия
Кестените – източник на здраве през зимата

Кестените – източник на здраве през зимата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар