Блог

Д-р Мария Папазова: Шуслеровите соли са единствените, които могат да отворят клетките отново за живот

Д-р Мария Папазова: Шуслеровите соли са единствените, които могат да отворят клетките отново за живот

Много са хората, които са убедени, че лечението с Шуслерови соли е алтернатива за подобряване на здравето и по-добърживот. Милиони пациени по света използват 12-те минерални соли на немския лекар хомеопат д-р Вилхелм Шуслер, открити от него преди 130 години. Уникалният терапевтичен метод на д-р Шуслер ни дава възможност да бъдем по- здрави и по-енергични. Всъщност терапията на д-р Шуслер е лечение, подходящо за всякакви възрасти, дори за деца, бременни и бебета при това без никакви познати странични действия.

 

Д-р Шуслер е роден през 1821 г. Следва медицина първо във Франция, после в Германия, където се дипломира. След това завършва хомеопатия в Прага. В процеса на практиката си стига до извода, че тялото боледува, когато е нарушен метаболизмът на клетъчно ниво, а той се определя от 12 минерални соли, отговорни за функциите на живите клетки. Шуслер открива, че от тях може да се получат лекарства соли, които се оказват много по-ефективни от чистите минерали, присъстващи в храната ни и са способни да стимулират и реактивират определени телесни функции, коригирайки по този начин конкретни нарушения в организма ни.

 

Д-р Шуслер познавал из основи и практикувал с години хомеопатичните методи за лечение, но бил твърдо убеден, че трябва да има начин за ясно и точно подреждане на безбройните лекарствени препарати в хомеопатията.

 

Той открил, че в различните тъкани и органи преобладават различни минерални соли. Така например в мускулната тъкан се оказало, че има главно калиев фосфат и магнезиев фосфат, а в лигавиците – калиев хлорид, в костната тъкан пък калциев фосфат. За Шуслер станало ясно, че основният акцент на неговия метод е да успее да разбере как необходимата сол да достигне директно до болните клетки, как да преодолее бариерата на клетъчната мембрана? Тук хомеопатичните познания много му помогнали. Д-р Шуслер достигнал до основната идеята, че чрез многократни разреждания субстанциите се раздробяват на частици, които са толкова малки, че могат да проникнат през мембраната във всяка клетка. Така Шуслер получил хомеопатично потенцирани минерални соли. По този начин били открити 12-те тъканни соли, които са в основата на съкратената терапия на д-р Шуслер. Но лекарят направил още едно откритие с огромно значение, а именно установил, че когато солта, под формата на прах, бъде смесена с вода и се даде на пациента да я пие на малки глътки, по-голямата част от лекарството дори не достига до стомаха, а се абсорбира още през лигавицата на устната кухина. Така шуслеровата сол оказва своя ефект много по-бързо от обикновената минерална сол, която в определени случай може и да се окаже отровна в определени концентрации.

 

Терапията е изключително достъпна и логично обоснована, подходяща за самолечение и за всички възрасти, дори по време на бременност и кърмене.

 

В основата на метода на д-р Шуслер лежи разбирането, че дадената сол, която липсва на организма трябва да бъде набавена, като той бъде стимулиран сам да я усвоява по-добре от храната. Приемът на дадена Шуслерова сол не води до запълване на липсите в депата на организма, а стимулира и регулира физиологичните процеси в тялото, за да си набави то само онова, от което има нужда. Именно тези характерни за организма процеси обикновено са забавени или нарушени, когато той боледува. Тези соли не съдържат химикали. Хомогенни са спрямо клетъчните мембрани в човешкия организъм и така се намират физологически и химически в близка връзка с тях. Д-р Шуслер определя солите от номер 1 до 12 и ги нарича „функционални субстанции“, защото всяка една от тях има определени функции в организма:

 

Солите на д-р Шуслер се приемат под формата на таблетки, които се поставят под езика и се оставят бавно да се разтопят. Възможно е да се разтварят с малко топла вода и разтворът да се пие бавно на глътки. Шуслеровите соли могат да се приемат както от кърмачета, така и от бременни жени, кърмачки, шофьори, онкологичноболни пациенти, възрастни хора, диабетици.

 

Солите могат да се приемат, както отделено, така и в комбинации помежду си.

 

При остри състояния може да се приема т нар. „гореща 7-ма сол“

 

В чаша гореща вода се поставят 10 таблетки Шуслерова сол № 7. Разбъркват се до пълното им разтваряне. Разтворът се изпива на малки глътки за около 20-ина минути. Така Шуслерова сол № 7 се усвоява най-бързо и действа по-добре.

 

По схемата на „горещата сол 7“, пак при остри състояния, могат да се приемат и другите Шуслерови соли. Времетраенето на терапията е индивидуално, според състоянието на пациента. Острите състояния се повлияват в рамките на часове, докато хроничните заболявания трябва да се третират в продължение на месеци и години.

 

Кои са 12-те Шуслерови соли и на кои органи и тъкани въздействат?

 

  • Шуслерова сол №1- Калциум флуоратум D12 -Calcium fluoratum D12 – сол на еластичната съединителна тъкан
  • Шуслерова сол №2 – Калциум фосфорикум D6 – Calcium phosphoricum D6 – сол на здравите кости и зъби
  • Шуслерова сол №3- Ферум фосфорикум D12 – Ferrum phosphoricum D12 – сол за имунната система
  • Шуслерова сол №4- Калиум хлоратум D6 – Kalium chloratum D6 – сол на лигавиците
  • Шуслерова сол №5- Калиум фосфорикум D6 – Kalium phosphoricum D6 -сол на нервната система и психиката
  • Шуслерова сол №6- Калиум сулфурикум D6 – Kalium sulfuricum D6 – сол за хронични възпаления
  • Шуслерова сол №7 – Магнезиум фосфорикум D6 – Magnesium phosphoricum D6 -сол при спазми, крампи и болки
  • Шуслерова сол №8- Натриум хлоратум D6 – Natrium chloratum D6 -солта за балансиране на течностите и солите
  • Шуслерова сол №9 – Натриум фосфорикум D6 – Natrium phosphoricum D6 – сол на обмяната на веществата
  • Шуслерова сол №10 – Натриум сулфурикум D6 – Natrium sulfuricum D6 – сол за детоксикация
  • Шуслерова сол №11- Силицея D12 – Silicea D12 – сол за кожата,косата и ноктите
  • Шуслерова сол №12- Калциум сулфурикум D6 – Calcium sulfuricum D6 – сол при гнойни процеси в организма

 

Д-р Мария Папазова

 

Ето какво казва за лечението с Шуслеровите соли доц. д-р Мария Папазова, холистичен лекар , ТВ консултант и лектор. Презентацията й за Шуслеровите соли в Русе бе посрещната с голям интерес в препълнената зала „Европа“ на Доходното здание.

 

„На пръв поглед солите на д-р Шуслер са биохимично лечение, но за мен са ежедневна профилактика, за да не достигаме до хронични заболявания, рак и т.н. За съжаление ние, лекарите, не изучаваме пълноценно ролята на минералите за човешкото здраве и за това как по-тясно да бъдем свързани с универсалната информационна матрица на вселената. Поради това и пациентите не са правилно информирани. Ние сме изградени от минерални соли, те са танцът, който движи организма във връзка с биоритмите на природата. Ще дам пример. Солите на д-р Шуслер са калциеви, калиеви, натриеви, една желязна и една магнезиева. А четирите минерала, които оформят електролитния баланс на ниво клетка–междуклетъчно пространство, са именно натрий, калий, калций и магнезий. Сутрин, когато се събудим, в клетката влизат натрий и калций, за да ни осигурят активност през деня, и изгонват от нея калия и магнезия. Когато изгрява луната, протича обратният процес – в клетката нахлуват калият и магнезият и изгонват натрия и калция, за да се успокои животът в нея. Д-р Шуслер е описал 12 соли. След него са доразвити още 12, които не определят глобалните ритми на клетката, но прецизират биохимичния баланс. У нас в България ще намерите само 12-те соли на д-р Шуслер, но като човек, който ги ползва от години, мисля, че те са достатъчни.

 

Не бих искала обаче солите на д-р Шуслер да се възприемат механично като начин за попълване на дефицити. Когато клетката страда от недохранване, от липса на достатъчно сън, от нездравословен живот, това предполага и отрицателно мислене, и разбалансирано емоционално тяло. Всеки стрес се разписва в тялото под формата на дехидратация и клетката се свива. Тогава организмът започва да произвежда повече холестерол и я запечатва, за да спре обезводняването.

 

И единственото, което може да погали нежно клетката и да я отвори отново за живот, не са химикалите, наречени медикаменти, нито билковите лекарства антиоксиданти, а именно солите на Шуслер“.

 

Свързани статии:

Пролетта дойде, а с нея настъпват и алергиите – справете се с тях сега!

Поддържайте ставите и кръста си с здрави с полски хвощ и коприва – съвети от д-р Ангелчева

Преди ваканцията проверете аптечката си

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
За предпазване от рак приемайте хлорела

За предпазване от рак приемайте хлорела

Следваща статия
Как да развием потенциала на детския мозък?

Как да развием потенциала на детския мозък?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар