Блог

Доц. Марчев: Рискът от инфаркти през януари е значителен

Доц. Марчев: Рискът от инфаркти през януари е значителен

Рискът от инфаркти в студените януарски дни е значителен. Само за първата половина на този месец в Плевенско например са регистрирани толкова случаи на инфаркт, колкото са били за цялата календарна 2015 година. Това заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на Българския кардиологичен институт доц. д-р Сотир Марчев.

 

"Срещу вирусните инфекции помага и борбата със стреса. Защото един стресиран организъм намалява защитата на сърдечно-съдовата систева и на имунната система. Липсата на слънчево греене води до депресии, а всяка депресия води до потискане на имунната система. Инфекциите през зимата се дължат и на тесния контакт между хората. Те остават в затворени помещения, за да се предпазят от студа, предават си вируси и боледуват. В петък бяха доказани още двама болни от т.нар. пандемичен (свински) грип. Проблемът е, че едното детенце е на 7, другото на 11 месеца.Мили хора, пазете си децата от грипни инфекции, особено кърмачетата и бременните”, призова на свой ред проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Той допълни, че засега няма масова циркулация на грипа, типове Швейцария и Калифорния. „Всяка година от грип умират хора. Най-често от усложнения – бактериалните пневмонии. Трябва да се ползват маски, хигиенни кърпички, да се мият редовно ръцете. Не могат всички да измрат от грип, 25% могат да заболеят”, добави медикът.

 

"Разумният човек трябва да облича голям брой тънки дрехи, а не малко дебели. Когато си облечен с много, но тънки дрехи, ти ги събличаш постепенно. Не се потиш, т.е. не настиваш. Второ – обличайте вълнени дрехи. Защото вълната, макар и мокра, е термоизолатор. Трето – носете шапки. След това – зимните обувки – поне половин номер по-големи от летните. Това позволява носенето на по-дебели чорапи. Такива елементарни неща трябва да се имат превдид", поясни д-р Марчев.

 

"И особено важно – не натоварвайте сърцето с физически упражнения! Не комбинирайте големия студ, който натоварва сърцето с голямо физическо натоварване. Сърдечно болните да носят непременно шал пред лицето си!", каза още известният кардиолог.

 

Свързани статии:

Защо ушите измръзват първи по време на физическа активност?

Студени крака – ако чорапите не помагат, потърсете специалист!

Не прекалявайте с кафето в лошото време

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
10 тенденции в здравословния начин на живот през 2016 година

10 тенденции в здравословния начин на живот през 2016 година

Следваща статия
Изчакването на две минути преди рязането на пъпната връв подобрява ранното развитие на новороденото

Изчакването на две минути преди рязането на пъпната връв подобрява ранното развитие на новороденото

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар