Блог

Домашни рецепти срещу диария

Домашни рецепти срещу диария

Лятото също си има минуси и един от тях е диарията. Летен грип, норовируси, лоша хигиена в обществените заведения, неправилно съхранение на храната в горещините – всички те водят до чревни инфекции. В такива случаи се спазват два основни принципа: да се предотврати дехидратацията и и да се избегне всичко, което може да влоши състоянието.

 

„Летен грип” и „Зимно повръщане” – запознайте се с НОРОВИРУСИТЕ

 

Обикновено, когато храната преминава през храносмилателния тракт, дебелото черво просмуква остатъчната вода. При инфекции, обаче, то не успява да го прави и организмът губи течности чрез изпражненията – проблем, който наричаме диария. Как да пречистим дебелото черво по естествен начин

 

Какво можете да направите за диария:

 

Важно е да се възстановяват запасите от вода и електролити, които включват натрий, калий и хлорид. Разбъркайте електролитна напитка от половин чаена лъжичка сол и четири супени лъжици захар в един литър вода. Добавете малко портокалов сок, лимонов сок или калиева ( диетична) сол. Изпийте течността за един ден.

 

Започнете да ядете само „прозрачни” храни като пилешки бульон и желе. Бульонът е особено добър избор, тъй като доставя вода и електролити от солта.

 

Избягвайте плодовите сокове. Големите количества фруктоза може да бъде трудни за храносмилане.

 

Наблегнете на банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб. Всички те действат успокояващо на храносмилането. Бананите и ябълковото пюре съдържат пектин, вид разтворими фибри, които попиват течностите и забавят преминаването на изпражненията. (Избягвайте ябълковия сок, който може да влоши диарията)


Пектинът атакува рака и бори килограмите
Какво не знаем за бананите

 

Морковите са друг успокояващ източник на пектин. Сварете няколко моркова, докато омекнат, и ги пюрирайте в блендер. Яжте една четвърт до половин чаша на всеки час.

 

Избягвайте храни, богати на баластни вещества, които могат да бъдат трудни за храносмилане – такива са фасул, зеле или брюкселско зеле.

 

Яжте кисело мляко, съдържащо "живи култури”. Те помагат да се възстановят здравословните нива на полезни бактерии в червата. Как да си отглеждаме пробиотици в тялото

 

Пийте черен чай, подсладен със захар. Топлата вода помага при рехидратацията, а чаят съдържа танини, които помагат за намаляване възпалението на червата.

 

Къпините, които също съдържат танини, отдавна са използвани като народно лечение. Направете чай -две супени лъжици от къпини или сушени къпинови листа в 1 1/2 чаши вода за 10 минути, след което прецедете. Пийте по чаша няколко пъти на ден.

 

Семената от псилиум (бял живовляк) убиват бактериите като Е. коли, които причиняват диария. Ключовото съединение в билката е берберин. Влакната в смлените семена на псилиум пък попиват излишната течност в червата, което прави изпражненията по-обемисти . Псилиум се предлага като хранителна добавка. Приемайте капсулите всеки ден, докато диарията се подобрява.

 

Българската народна медицина препоръчва запарки от билки като бял равнец и жълт кантарион. Всички изброени средства могат да помогнат в овладяването на неусложнената диария, която не е свързана с други симптоми. Ако състоянието не отмине за ден-два или се касае за малки деца, е необходимо да потърсите лекарска помощ.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://novipetexpo.com/
Предишна статия
17 урока на Екхарт Толе, които ще променят живота ви, особено номер 6

17 урока на Екхарт Толе, които ще променят живота ви, особено номер 6

Следваща статия
Бракът е благоприятен за здравето

Бракът е благоприятен за здравето

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар