Блог

Десет билкови рецепти, които ще помогнат при ревматизъм

Десет билкови рецепти, които ще помогнат при ревматизъм

Ревматизмът представлява инфекциозно-алергично възпалително заболяване, засягащо съединителната тъкан на сърцето, ставите или централната нервна система.

 

Средната продължителност на ревматичния пристъп е между 3 и 6 месеца, много рядко повече. След първия ревматичен пристъп при повече от половината болни се развива сърдечен клапен порок.
 

Предлагаме ви 10 билкови рецепти, които ще са много полезни при ревматизъм.
 

Рецепта №1

По една супена лъжица лайка, стръкове от комунига, ленено семе се заливат с 400 мл. гореща вода и се оставят да киснат 20 мин.
 

С настойката правете компреси през нощта.

 

Рецепта №2

По една супена лъжица от бяла ружа, цветове от лайка, струкове от комунига и 2 чаена лъжици ленено сме се заливат с 400 мл. гореща вода и се оставят да киснат 10-15 мин.

С настойката се правят компреси и обтриване на болните места.
 

Рецепта №3

Корите на 3 лимона и 3 супени лъжици цветове от нар се заливат с 400 мл. гореща вода и се оставят да киснат 30 мин. Преди употреба прецедете настойката.

С найстойката се правят компреси, като един комрепс се сменя на всеки 2-3 часа.
 

Рецепта №4

2 супени лъжички от цветовете на арниката се варят в 600 мл. вода за 10 мин. След като свалите от огъня оставете да кисне 15 мин.

Настойката се използва за компреси и разтриване на болните стави.
 

Рецепта №5

Нарежете на ситно 100 гр. цвят от великденче и сложете билката в 1 литър 38-40 градусова житна ракия. Дръжте на слънце или на топло 14 дни, след което прецедете.

Разтривайте външно засегнатите стави, а вътрешно приемайте настойката 3 пъти на ден по 15 капки, разтворени в малко вода или билков чай.
 

Рецепта №6

Цветовете на жълт кантарион се слагат в стъклена бутилка, без да се тъпчат, така че да стигнат до гърлото. Залейте билката със зехтин. Оставете сместа на слънце за 40 дни. След известно време зехтинът придобива червеникав цвят. Прецежда се през марля и остатъците се изстискват. Съхранява се на тъмно място.

С полученото масло се правят разтривки, 3-4 пъти на ден.
 

Рецепта №7

Чай от борови връхчета се приготвя от 30 г от билката, залети с 600 мл вода и се вари, докато водата остане до 500 мл. Към отварата можете да добавите по желание 150 г мед, 100 г небетшекер и 50 г нишадър(при кашлица). Пие се по 2 супени лъжици 3 пъти на ден. За подобряване на вкуса може да добавите и по 10 г счукана канела, 5 г карамфил и 1 индийско орехче.
 

 

Рецепта №8

Вземете 7 глави червен лук, нарежете ги и ги счукайте ситно. Сложете в тях 25 гр. сол. Сложете лука на стъпалата на краката си и го дръжте така 10-12 часа докато спите. Може да усетите лек сърбеж през това време, което не бива да ви безпокои. Още след 3-4 опит ще усетите подобрение в краката си.
 

 

Рецепта №9

Ако ревматизмът е на коляното, всяка сутрин ще налагате мястото с китка коприва. Тази процедура ще изпълнявате между 4-10 пъти на ден.
 

 

Рецепта №10

В хубав, горещ слънчев ден ще сложите една диня на слънце да се пече и след това ще я изядете. 

 

Свързани статии:

Лечебните свойства на краставиците

Лечебните свойства на малините

Хапвайте козе сирене за фина талия, здраве и младост

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
bestherbalhealth.com
Предишна статия
За Синдрома на карпалния канал или "когато пръстите изтръпват"

За Синдрома на карпалния канал или "когато пръстите изтръпват"

Следваща статия
Защо наричат дюлята медена ябълка?

Защо наричат дюлята медена ябълка?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар