Блог

Двойната мастектомия 10-пъти по-често срещана

Двойната мастектомия 10-пъти по-често срещана

 

Лечението на рака, особено за рак на гърдата, е станало изключително сложно и е отговорно за спасяването живота на милиони хора. Но в някои случаи, склонността към операция на едната или двете гърди може да е излишна или да доведе до големи усложнения. Голям е броят на експертите, които казват, че стандартните начини, по които се третира рака на гърдата трябва да бъдат преосмислени. 

 

 

 

Ново проучване, публикувано в петък в „Аналите на хирургията“ добавя нюанс към картината.

 

 

 

Скоростта, с която се извършват тези операции се е повишила драстично. Един често повтарящ се факт е, че известен брой жени с рак на гърдата в едната гърда, избират да отстранят и двете гърди – известна още като контра-профилактична мастектомия (КПМ) – се е удвоила два пъти през последното десетилетие. Сега, в новото изследване, учените съобщават, че в действителност, процентите при жените, които избират КПМ са се утроили между 2002 до 2012 г. Почти 50% от жените, които избират КПМ също са се подложили и на реконструктивна хирургия, в сравнение с 16% от жените, които имат само една отстранена гърдата. „Това, което видяхме, е, че процентите на профилактична мастектомия не е само растат, но и се увеличават по-бързо“, казва старшият автор на изследването д-р Мехра Голшан, изтъкнат директор на хирургичната онкология в Бригам и в Женската болница. Тази тенденция остава сходна независимо от възрастта на жената, колко напреднал е ракът на гърдата по време на диагнозата и въпреки статуса на хормона – дали туморите на гърдата, съдържат естрогенни рецептори или не.

 

 


В същото време, общата преживяемост сред жените, които избират КПМ не се различава от тази на жените, които избират лампектомия, при която само част от засегнатата гърда се отстранява. И доклад, публикуван в началото на март намира, че КПМ не подобрява значително качеството на живота на жената. Това се притеснява някои учени и лекари. „Ако мога да кажа, че профилактичната мастектомия ще ви осигури дълъг живот, то абсолютно, това е нещото към което определено трябва да се стремим“, казва авторът на изследването. „Но това наистина няма никакво значение от гледна точка на цялостния резултат и оцеляване.“

 

 


Така че, защо жените продължават да се подлагат на инвазивна хирургия на здрава гърда? От една страна, има спиращо – макар и неточно – убеждение, че ракът в едната гърда ще се разпространи и в другата. „Рак, който се разпространява от лявата на дясната гърда или от дясната на лявата гърда почти никога не се случва“, казва д-р Голшан. И докато това е вярно, че жените, диагностицирани с рак в едната гърда могат да развият изцяло нов рак в другата гърда, дори този процент е сравнително нисък и не е достатъчен, за да накара допълнителен скрининг или някакво друго действие.

 

 


Друг фактор, който допринася за повишаването на КПМ може да е напредъкът в реконструктивната хирургия, който може да направи жените да се чувстват по-комфортно с идеята за премахване на гърдите, ако може да ги възстанови по-късно. Но д-р Голшан казва, че такава операция идва с цена; често има загуба на чувствителност в областта на гръдния кош, и тъканта никога не се връща към първоначалното си състояние.

 

 


Икономиката също е от значение. В САЩ, високите проценти на профилактична мастектомия могат и да зависят от части от факта, че застрахователните компании покриват всички хирургични възможности, които жените могат да избират, от лампектомия с радиация до една единствена мастектомия на засегнатата гърда до двойна мастектомия включително и на незасегнатата гърда.

 

 


Медицински казано, експертите смятат, че премахването на другата гърда, когато само едната е засегната, трябва да бъде ограничено само до жените с известни генетични мутации за рак на гърдата, при жени с фамилна анамнеза, или тези, които са били изложени на радиация като деца. Само около 10% от жените наскоро диагностицирани с болестта, попадат в тази категория, и те съставляват само една трета от жените, които предпочитат да отстранят здравите си гърди.

 

 


По-голямата част са жени, казва специалистът, които вероятно нямат нужда от премахване на здравите си гърди, по-важното е, че това няма да им помогне. „Дали това е възприятието на пациента, какво лекарите казват на пациентите, как обсъждаме възможностите – ние трябва да разберем какво кара процентите на профилактичната мастектомия да са толкова високи,“ споделя водещият изследовател. „Премахването на противоположната, щастлива, здрава гърда като цяло за повечето жени, диагностицирани с рак на гърдата, няма смисъл.“

 

 

Свързани статии:

 

 

Най-новите „оръжия“ срещу рака на гърдата

 

 

 

Лигнани: нежен начин за предотвратяване рак на гърдата

 

 

 

Как сами да се изследваме за рак на гърдата?

 

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
 Предстои информационна и скрининг кампания за болестите на щитовидната жлеза

Предстои информационна и скрининг кампания за болестите на щитовидната жлеза

Следваща статия
Запекът при децата

Запекът при децата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар