Блог

Грип – в борбата се включва статистиката!

Пълен Ад – тялото е като пребито, температурата гони 40 градуса, силите се стопяват! Споменът от кошмарните симптоми на грипа ни кара да си зададем въпроса за имунизация, но доводите „за” и „против” са безкрайни и понякога неубедителни. В такива случаи статистиката е най-обективен помощник за личната преценка!

 

Грипът отново ще порази около 10 % от населението на Земята, а в България годишната бройка е около 250 000 - 300 000 души, според МЗ. Статистиката сочи, че децата от 6 месеца до 3 години са най-въприемчиви към инфекцията (около 40 % от общия брой случаи). И този сезон се очаква грипът да доведе до смъртта на 40 000 души в ЕС, като 90% от усложненията са при хора над 65 години. Заболяването ще бръкне и в джоба на бизнеса тъй като е причина за 10% от отпуските по болест в Европа, а производствените загуби от инфекцията само във Франция и Германия възлизат на 8,3 – 12,6 милиарда евро на година. Коварната инфекция ще таксува по 15-20 лв от личния бюджет за средства против температура, аналгетици и витамини, около 25 лв. средно за антибиотици за лекуване на вторични инфекции и усложнения, или около 40 лв. за антивирусен препарат.

 

Грипът е коварен и се разпространява изключително лесно! При обикновен говор и издишване се отделят до 250 вирусни частици за 1 минута, при кихане  до 10-15 хил. вируса , при средно силна кашлица до 50 хил. вируса и при силна кашлица 100-800 хил. вируса.  И за да е по-сигурно предаването му, той може да циркулира във въздуха до 2 часа. 

 

Въпреки плановете на Световната здравна организация за сезонно имунизиране на 45 % от населението срещу грип, в България се обхващат по-малко от 3-4% от хората. За рисковите групи като малки деца, възрастни и хронично болни, противогрипната ваксина е от 50% до 80% ефикасна при предотвратяване на усложнения в резултат на грипна инфекция. Заболяването при ваксинирани хора протича по-леко. Освен това се смята, че ваксинирането помага за ограничаване на разпространението на вируса в семейството или в службата. Имунизацията с утвърдените грипни ваксини не може да ви разболее, но според данни от Световната здравна организация, странични ефекти се наблюдават под една или друга форма при 40% от случаите. Ваксините струват около 12 лева в аптеките и се прилагат от личния лекар срещу потребителска такса.

 

Скептиците (или реалистите!?) пък приемат грипните ваксини като финансова конспирация на фармацевтичните компании, поради невъзможността да се произведе постоянен и надежден имунен отговор срещу изменящите се щамове на грипа. Според публикувани авторитетни изследвания, рискът от заболяване от грип след ваксиниране се намалява само с 6%, а броят на нетрудоспособните дни - с по-малко от един.  Американски учени също така са установили, че някои лекарства (аспирин, парацетамол, ибупрофен) могат да намалят ефективността на ваксините срещу различните грипни щамове. Препоръчва се приемът на такива медикаменти да бъде спиран няколко седмици преди и след ваксинация, което е изключително трудно през студените месеци.

 

За отчитане на ефективността от имунизацията, трябва да се прави разлика между сезонните простудни заболявания и грипът, които често имат еднакви симптоми. Общата настинка е заболяване, което може да бъде причинено от над 200 различни вируси (най-често те са от групата на риновирусите), срещу които грипната ваксинация е неефективна.

 

Остана да сумирате всички цифри и проценти, за да вземете лично решение за предпазване от грипа. Бъдете мъдри и здрави!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.salamatiran.com/NSite/FullStory/?Id=11765&Type=3
Предишна статия

НЗОК облекчава процедурата при предписване и отпускане на конвенционален инсулин на диабетно болните

Следваща статия

Разкрити са два нови пункта за издаване на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар