Блог

Гелът от арника потиска възпаленията и помага при инфекции от ухапвания от насекоми

Гелът от арника потиска възпаленията и помага при инфекции от ухапвания от насекоми

Арниката е известна още като вълче око. Цветчетата на билката (Arnica montana L) изглеждат разрошени от вятъра. Срещат се на неваровикови и почви, бедни на хумус. Цветовете на растението са жълти и наподобяват на "вълчи очи" и затова по народному му казват "вълче око".


 

Берат се няколко листенца, а останалите е добре да останат на стеблото – по този начин не се застрашава популацията на растението. Арниката лесно се разпознава по характерния й аромат, който веднага се усеща при мирис.


 

Растението е вписано в лечебните фармакопеи през 1561 г., когато е била изучена подробно от ботаника Конрад Кестнер. Действието като лечебно растение е отразено през 1613 г. от лекаря Аберне Монтанос. Ракията от арника се среща от поколения във всяка домашна аптека като най-силно застъпена е в Алпийския регион.


 

Цветчетата на арниката в Алпите образуват много повече хеленалин от испанската арника и притежават по-голяма активност. Хеленалинът е естествен противовъзпалително с антитуморно действие. Тази арника обаче може да доведе по-често до алергия.


 

Натъркайте дланите си с цветчета от растението, и това ще бъде тест дали сте алергични към билката.


 

Планинската арника помага при преразтягане на мускули и сухожилия и някои други травми. Препоръчва се и при хематоми, защото синината се разнася по-бързо. Заради нейното болкоуспокояващо и противовъзпалително действие билката е търсена от ревматично болни срещу болки в мускулите и ставите.


 

Гелът от арника потиска възпаленията колкото и кортизонът


 

Арниката се прилага също при инфекции след ухапвания от насекоми и при повърхностни възпаления на вените. От растението се прави влажен и студен компрес с разредена тинктура от арника, за да се избегнат дразненията на кожата, но не се слага върху открити рани.


 

Друг вид компрес се прави от ленена кърпа, която се навлажнява със смес от 1 супена лъжица тинктура от арника и чаша вода. Той се налага върху засегнатото място,а отгоре му се слага вълнена кърпа. Компресът трябва да се поддържа няколко часа влажен. За плакнене на уста се ползва също от тази разредена тинктура.


 

Цветчетата на арниката се сушат на сянка и се съхраняват в стъклени буркани. 1 чаена лъжичка от изсушените листенца се залива в ½ чаша вряща вода и се оставя 10 мин.да престои. Според природната медицина цветчетата от арника се накисват в ракия.


 

Рецепта за тинктура от арника


 

Необходими са ви няколко листенца от цветчета на арника и 40 градусова ракия.


 

Начин на приготвяне – листенцата се слагат в буркан с винт и се заливат с ракията. Престояват между 4-6 седмици, прецеждат се и се наливат в тъмно шише.


 

При варенето на ракия се получава съединение, което съдържа много късоверижни алкохоли, които върху кожата много бързо се изпаряват и действат охлаждащо. В наши дни на тези съпровождащи алкохоли се гледа малко критично и те се използват по-рядко. Обаче опитните билкари твърдят, че не е необходимо листенцата от арника да се прецеждат след като са накиснати. Те просто се оставят в бутилката.


 

Източник: zdravnitza.com


 

Още:


 

Как да се предпазим от слънчева алергия


 

За ползите от пъпеша (пречистващи режими и диета с пъпеш)


 

25 тайни и съвети за живота – номер 20 е неочаквано добро (първа част)


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.barbutonatural.com/
Предишна статия
Духовната енергия на различните храни според учителя Петър Дънов

Духовната енергия на различните храни според учителя Петър Дънов

Следваща статия
Любопитната история на салатите от Древна Гърция до днес

Любопитната история на салатите от Древна Гърция до днес

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар