Блог

Газирана вода, сода, клуб сода - каква е разликата и колко са полезни?

 Газирана вода, сода, клуб сода - каква е разликата и колко са полезни?

 

Обичате газирана вода? Но можете да изберете между сода, газирана минерална вода, клуб сода - толкова много видове, какво да изберете? Обаче, не се знае какво има вътре и колко са здравословни. Нека разнищим тази загадка с диетолога от Атланта Мариса Мур. 

 

 

Дали газираната вода е хидратираща като обикновената вода?

 


Да, така е, казва Мур. Една чаша газирана вода допринася за ежедневните ви нужди от течност. И това е една чудесна алтернатива за всеки, който се опитва да се откаже от содата: Можете да имате същия приятен вкус, но без калории и рискове за здравето, свързани с обикновената и диетичната сода (наддаване на тегло, диабет, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания).

 

 

Вярно ли е, че газираната вода може да ерозира костите ви?

 


Не, твърдението, че газирана вода пречи на абсорбцията на калций, като по този начин увеличава риска от остеопороза на дадено лице, е само мит, според Мур. „Няма добро доказателство, че само газираната вода вреди на костите ви,“ казва тя. Тя обаче може да има ефект върху зъбите. Когато водата е газирана се формира въглеродна киселина, която понижава неговото рН. Консумирането на кисели напитки може да предизвика ерозия на зъбния емайл, което може да доведе до чувствителност и кариеси. Ако газираната вода е една от вашите ежедневни напитки, вижте тези 3 начина за защита на вашите зъби.

 


Сода със сладък вкус?

 

 


Само защото една напитка е ясна, газирана, и има нула калории, това не означава, че е газирана вода. Има някои диетични соди, които се предлагат на пазара като сода, въпреки че съдържат изкуствени подсладители. Единственият начин, по който можете да разграничите фалшивото от истинското е, като хвърлите поглед на съставките. Ако видите, че тя съдържа химикали като аспартам, това не е газирана вода.

 

 


Как трите вида газирана вода са различни?

 

 

Газирана минерална вода, продавана от производители като San Pellegrino и Perrier, се бутилира при източника, което означава, че тя има естествено срещащи се минерали и карбонизация (макар San Pellegrino да добавя допълнително повече мехурчета). Мехурчетата са фини и деликатни, създавайки леко газирана текстура. Минералната вода е по-малко кисела, отколкото други газирани води, но тъй като е с естествен произход и често се внася, тя може да бъде малко по-скъпа.
Содата, която също е газирана вода – е газирана изкуствено, и има по-големи, по-отчетливи мехурчета. Тя не съдържа никакви съставки, различни от водата. Но някои марки (като Schweppes) продават сортове, които са овкусени естествено с лимон и лайм.

 


Клуб содата по същество същата като газираната вода, но с няколко добавки. Съставки като сол, калиев бикарбонат, и калиев сулфат дават на клуб содата нейния солен, минерален вкус. Но разликата във вкуса е минимална, и много хора не го забелязват. Потърсете клуб сода, продавана от марки като Schweppes и Canada Dry.

 

 

Свързани статии:

 

Газираните подсладени напитки да имат предупреждение, че са опасни за здравето подобно на цигарите

 

Содата - течният хероин

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Да живееш с половин сърце

Да живееш с половин сърце

Следваща статия
Meлдониум – лекарството табу

Meлдониум – лекарството табу

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар