Блог

В сезона на навяхванията

В сезона на навяхванията

Ниските температури в есенните сутрини могат да предизвикат стягане и схващане на мускулатурата, които ограничават движенията в ставите. А това е предпоставка за по-лесно навяхване и контузии. Затова, когато излизате рано, трябва да сте добре облечени, посъветва доц. Румен Кастелов. Специалистът е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в Медицинския институт на МВР (популярен като МВР болница).
 

 

За хората със ставни оплаквания обаче по-голям проблем се оказва промяната в атмосферното налягане. А тя се наблюдава преди разваляне на времето. "Тогава много възрастни, които имат заболявания на големите стави - коленните, лакетните и раменните, казват: "Аз мога да предсказвам времето." Когато е хубаво, те често съобщават, че ще се влоши, тъй като атмосферното налягане вече е паднало и по тази причина обвивката на ставата се отпуска. Това позволява в ставата да се отдели повече вътреставна течност. А до нея се стига, когато хрущялът боледува. Крайният резултат е подуване най-често на коляното, а то боли", описа Кастелов.

 

 

Процесът се наблюдава при пациенти с хронични заболявания като артроза, позната като ошипяване. При тези болни всяка промяна на времето засилва оплакванията. "В този случай препоръчваме превантивно да се вземат противовъзпалителни медикаменти и да се ограничи излизането и натоварването на ставите", посъветва доц. Кастелов. Той и екипът му помагат на пациенти със заболявания на опорно-двигателния апарат, при които се налага смяна на тазобедрени, коленни и раменни стави. А по спешност при тях идват пострадали след битови, пътнотранспортни, производствени злополуки и огнестрелни наранявания Как обаче се отразява промяната в налягането на пациентите, в чието тяло има импланти? "Немалко от тях се оплакват, че точно тогава усещат имплантите", каза доц. Кастелов.

 

 

Практиката на доц. Кастелов обаче показва, че появилото се усещане, че в тялото на пациента има имплант, се наблюдава най-вече при хора с по-слаба мускулатура.

 

Есента носи по-голяма влажност, а с нея идва и рискът от повече травми. "Когато падне дъжд след хубавото време, прахът по пътищата се превръща в кал и ги прави хлъзгави. Ето, в този период много по-лесно стават пътни произшествия", посочи доц. Кастелов. Според него хората подценяват дори пътеките в парка. Намокрени и покрити с падналите листа от дърветата, ако човек стъпи върху тях нестабилно, лесно може да се подхлъзне. Това особено важи за възрастните с влошено зрение. Те падат и най-често получават счупване в областта на глезените и китката (виж схемата). "В единия случай глезенът се усуква при стъпването върху неравния терен, а в другия - при падането човек инстиктивно се подпира на дланта. Така върху нея се стоварва тежестта на цялото тяло", посочи доц. Кастелов. 

 

Ако има счупване или съмнения за него в зоната на глезена, трябва да се направи рентгенова снимка. Ако фрактурата е неразместена, не се налага операция и зарастването е за 1-2 месеца. Рехабилитацията е още около 4 месеца, т.е. възстановяването става за 6 месеца. Ако се наложи оперативно лечение, периодът за връщане към нормални движения е почти същият.

 

При падане на китката срокът за зарастване пак е около един-един и половина месеца. Но китката за разлика от глезена, търпи по-малко натоварване и пациентът по-лесно се справя с оздравителния период.
"Има рентгенологични критерии, по които се преценява дали има размесване в китката, или не. Ако обаче счупването е вътреставно, тогава се налага хирургическа интервенция. В противен случай се стига до износване на хрущяла в ставата и болки в китката", посочи доц. Кастелов.

 

Свързани статии:

Д-р Атанас Кацаров: Много младежи са с криви крака от модата на развързаните обувки

Кисти на костите - видове и лечение

Тихият крадец на кости обича жените

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Защо имунната ни система е слаба и как най-ефикасно и лесно да я засилим

Защо имунната ни система е слаба и как най-ефикасно и лесно да я засилим

Следваща статия
Няколко добри причини да си хапваме ананас

Няколко добри причини да си хапваме ананас

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар