Биосалатите са по-скъпи заради високата цена на биологичните инсектициди, които се използват в производството и пробите, които се взимат, за да се удостовери качеството. Това обясни биопроизводителят Стоян Симеонов от Елин Пелин пред bTV, цитиран от в. Труд.
Според него, в отглежданите по биологичен път салати има поне 30% повече сухо вещество, отколкото в конвенционално отглежданите. Това на практика означава, че в обикновени има много повече вода и химикали.
Любопитно:
3 нови открития за здравето, които наистина ще ви учудят
15 неща от които трябва да се откажете, ако искате да сте щастливи
10 растения и билки, с които да излекуваме белите си дробове
Сега една биосалата се предлага по 1.30 лева на пазара, докато конвенционалните са по 60-70 стотинки.
Бипроизводството е част от начина на живот, твърдят експерти. Според данните, напоследък все повече хора се ориентират към този сектор на земеделието, но повечето от продукцията им отива за износ, докато нашия пазар все още е слабо снабден с такива продукти.
Коментари