Блог

В жегите: Поне 2 пъти дневно душ и без тлъсто

В жегите: Поне 2 пъти дневно душ и без тлъсто

В жегите спешните кабинети в страната се пълнят с прегрели хипертоници, пациенти с инфаркти или инсулти, със застигнати от чревни инфекции, съобщиха лични лекари. Ето какво съветват те, за да не търсите доктор:

 

- Пийте повече течности. Поне по 2-2,5 л на ден. Добре е да не са ледено студени. В минералната вода изстисквайте малко лимон, а в айряна сложете малко сол.

 

- Вземайте хладен, но не студен душ поне два пъти дневно.

 

- Алкохолът в жегата може да бъде опасен. Заложете на хладна бира, но във вечерните часове. Добър избор е и чаша бяло вино с лед или лек алкохолен коктейл.

 

- Не яжте тлъсто месо и мазни ястия, а леки постни блюда и повече сирене и млечни продукти. Чудесно е българското кисело мляко. Тараторът ободрява, правете го с повече вода, копър и чесън.

 

- Хората над 65 г. да не излизат навън в часовете между 11 и 16,30. Ако все пак се наложи, задължително е да са закусили леко сутринта. Да бъдат с шапки или да носят чадър.

 

- Избягвайте обществения транспорт - повечето пострадали припадат тъкмо в задушните автобуси, тролеи или трамваи.

 

- Децата и бременните да се пазят в горещините и да не излизат без придружител, защото са особено уязвими. Малчуганите по-бързо се обезводняват, а бъдещите майки не бива да се излагат на риск.

 

- Ако ви пипне вирус с висока температура, пийте парацетамол, аспирин и витамини. При разстройство - активен въглен и специалните лекарства срещу диария.

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.gaglioticeramiche.it
Предишна статия
10 разпространени навика, които сериозно увреждат бъбреците ви

10 разпространени навика, които сериозно увреждат бъбреците ви

Следваща статия
Тест: правилно ли се храним

Тест: правилно ли се храним

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар