Блог

Всичко за мъжкия хипогонадизъм

Всичко за мъжкия хипогонадизъм

 

Какво е мъжки хипогонадизъм? Това е състояние, при което не се произвежда достатъчно тестостерон, което като следствие води до ограничен растеж при мъжете и ограничено развитие, както и възпрепятстван сексуален живот. Това заболяване може намали качеството на живот, самочувствието на човек и да доведе до напрежение във връзката между двама души. Тестостеронът не играе роля само върху сексуалното здраве на мъжа, а и върху функционирането на мозъка, психичното здраве, метаболизма и кръвоносната система. 

 

 

Има два различни вида мъжки хипогонадизъм

 

 

Първичен мъжки хипогонадизъм

 

 

Първичният (основен) мъжки хипогонадизъм започва в тестисите на мъжа и може да се диагностицира при изследване на брой на сперматозоидите, и е установено, че концентрацията на тестостерон е далеч под средните нива. Нивата на тестостерон са склонни да се колебаят, но ако спадът е доста сериозен, тогава това означава, че мъжът има основния мъжки хипогонадизъм.

 

 

Вторичен мъжки хипогонадизъм

 

 

Вторичният мъжки хипогонадизъм започва в хипоталамуса, който е известен и като хипофизна жлеза. Това е част от мозъка, която предизвиква производството на тестостерон. И двата вида първичен и вторичен мъжки хипогонадизъм може да бъдат придобито заболяване или да наследено в зависимост от генетиката. Понякога, както първичен, така и вторичен хипогонадизъм може да се случат по едно и също време.

 

 

Причини

 

 

Първичен (основен)

 

 

Клайнфелтер синдром – Причинен от отклонения в половите хромозоми на човек. Това обикновено се предава по наследство. Това състояние е причинено от два Х-хромозома, свързани само с една Y-хромозома. Допълнителната X-хромозома причинява синдрома на Клайнфелтер, което причинява необичаен растеж на тестисите и нарушено производството на тестостерон.

 

 

Неслезнали тестиси – Това заболяване се случва, когато единият или двата тестиса на пеленачето не са слезнали след раждането. Понякога това състояние се коригира, но когато това не стане, то причинява хипогонадизъм.

 

 

Епидемичен паротит – Това е инфекция, която може да се случи по време на детството или в зряла възраст. По принцип, това е инфекция в района на тестисите и може да доведе до по-малко или никакво производство на тестостерон.

 

 

Хемохроматоза– Това е ниско производство на желязо, което може да доведе до дисфункция по време на производството на тестостерон.

 

 

Травма на тестисите– Понякога удар на тестисите може да предизвика производството на тестостерон да спре. За щастие, ако само единият тестис е повреден, производство на тестостерон може да не изчезне изцяло.

 

 

Лечението на рак с радиация – радиацията при химиотерапия може да повлияе на начина, по който се произвежда тестостерон. Химиотерапията е временна, но тя може да доведе до трайна тестостерон дисфункция и / или безплодие. Много мъже избират да замразят тяхната сперма преди лечение на рак, поради риск от загуба на тестостерон или безплодие.

 

 

Вторичен хипогонадизъм

 

 

Синдром на Калман– Когато хипоталамусът, областта на мозъка, която насочва хипофизната жлеза, работи необичайно. Това може да наруши способността на мъжа да има обоняние и да наруши способността му да вижда цветове.

 

 

Хипофизни смущения – всяко смущение в хипофизната жлеза може да повлияе на производството на хормони и следователно да се отрази на производството на тестостерон. Това може да бъде тумор на хипофизата или дефицит на хипофизата.

 

 

Възпалителни заболявания – Саркоидоза, хистиоцитоза и туберкулоза, които са възпалителни заболявания, засягат хипофизната жлеза и следователно блокират производството на тестостерон.

 

 

HIV / СПИН– Известно е, че това заболяване причинява ниско производство на тестостерон, като засяга както хипофизната жлеза, така и тестисите на мъжа.

 

 

Медикаменти – Някои лекарства могат да повлияят на производството на тестостерон, особено когато тези конкретни лекарства са комбинирани.

 

 

Затлъстяване – Затлъстяването причинява сексуална дисфункция и тя е свързана с нисък тестостерон.

 

 

Остаряване – В процеса на остаряване нивата на тестостерон по естествен път намаляват.

 

 

Има случаи, в които репродуктивната система временно спира, поради травма, стрес или хирургична интервенция.

 

 

Симптоми

 

 

Мъжки хипогонадизъм може да доведе до симптоми като:

 

 

• растеж на гърдите

• намаляване на пениса и растежа на тестисите

• еректална дисфункция

• безплодие

• ниско сексуално влечение

• загуба на окосмяване по тялото

• загуба на мускулна маса

• остеопороза

 

 

Лечение

 

 

Какво лечение човек избира да проведе, зависи от вида на хипогонадизъм – първичен или вторичен и от това, което лекарят препоръчва.

 

 

Има лечение, което е операция за смяна на хормони. Това лечение включва физически подмяна на тестостерон в тестисите на мъжа. Специално предназначено за пациенти, които имат недостатъчно производство на тестостерон. Това лечение е за предпочитане и може да увеличи сексуалното желание, мускулната сила и спокойствие за сексуалното му изпълнение.

 

 

Друга алтернатива е асистирана репродукция. Това включва обучение на двойки за методи за създаване на дете.

 

Свързани статии:

 

Как да повишим тестостерона по естествен начин

 

Само за 10 години нормата за плувците е паднала наполовина. Инфекции и съдови проблеми са бич за мъжката плодовитост

 

Боровият прашец и невероятните му свойства

 

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Чувството, че сме по-стари може да доведе до хоспитализация

Чувството, че сме по-стари може да доведе до хоспитализация

Следваща статия
Рак на гърадата - естествено лечение

Рак на гърадата - естествено лечение

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар