Блог

Вредна ли е сода бикарбонат и за какво да я използваме?

Вредна ли е сода бикарбонат и за какво да я използваме?

Много хора се чудят вредна ли е сода бикарбонат или е един много полезен продукт, който може да помогне за много неща. Отговорът не е еднозначен и всичко зависи от количеството и начина на употреба. По принцип содата за хляб е един доста полезен и ползван в народната медицина и домашна козметика продукт. Тя може да помогне за много здравни проблеми и се прилага както вътрешно, така и външно.

 


Въпросът вредна ли е сода бикарбонат идва най-вече от популярната рецепта за рак, в която се смесват лимонов сок и сода за хляб. Много хора са защитници на тази рецепта, но и много са против използването на хлебната сода за вътрешно приложение.

 

 

Но иначе безспорни са полезните качества на сода бикарбонат за лечение на афти в устата, варицела, възпалено гърло, заболявания на венците, инфекция на отделителната система, киселини в стомаха, неприятна миризма на ходилата, слънчеви изгаряния, сухота в устата, сърбежи, неприятни телесна миризма, топлинен обрив, уртикария, ухапвания и ужилвания от насекоми, чуждо тяло под кожата и др.

 

Сода бикарбонат се числи към най-бързо действащите антиацидни средства. Тя укротява сърбежа при ухапвания и ужилвания от насекоми, спомага за отстраняване на зъбния камък, неутрализира киселините, увреждащи зъбите. Содата отслабва симптомите и при инфекция на пикочния мехур.

 

Лекарите я използват за регулиране на киселинността на кръвта при хемодиализа. В медицинската практика 0.5-2% разтвор на сода бикарбонат се използва за промивки и изплаквания при ринит, стоматит, ларингит, конюнктивит и т.н.

 

В домашната козметика въпросът вредна ли сода бикарбонат обаче въобще не стои. Продуктът служи като прекрасен ексфолиант за лице, за маски за лице и за заличаване на пъпки. Тя успешно премахва миризмата на краката и е в основата на прекрасни домашни пасти за зъби.

 

Все пак не е много полезно да се използва сода бикарбонат при киселини в стомаха, тъй като тя само облекчава моментното състояние, но може да доведе до по-тежки последствия. Затова въпросът вредна ли е сода бикарбонат трябва да бъде разглеждан от всички страни, тъй като този продукт има както положителни, така и някои негативни свойства.

 

 

Свързани статии:

Приложения на содата, за които може би не сте чували

Лекари изследват ефекта от лимон със сода - могъщата лечебна комбинация против рак

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://tutknow.ru/
Предишна статия
7 неподозирани ползи за здравето от ръжения хляб

7 неподозирани ползи за здравето от ръжения хляб

Следваща статия
Как да премахнем лошия дъх с природни средства

Как да премахнем лошия дъх с природни средства

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар