Блог

Вкарват психичноболните в общ регистър

Вкарват психичноболните в общ регистър

Създаване на единен регистър за хората с психични заболявания е част от програма на здравното министерство, обяви здравният министър д-р Таня Андреева по БНР, цитирана от Standartnews.com. Тя уточни, че регистърът ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм.


 

Министерството ще разполага с близо 15 млн. лв. за репродуктивно и психично здраве. Част от мерките, които ще се финансират по тази програма, ще бъде и изработването на такъв единен регистър. Той ще бъде факт към есента, обеща Андреева. Тя уточни, че ще бъде назначена междуведомствена работна група, която ще работи за създаването на регистъра.


 

Министър Андреева коментира и бюджетите на общинските болници в страната. Тя обясни, че Сдружението на общините й е представило списък на всички такива лечебни заведения, които се нуждаят от подпомагане. Списъкът на нуждаещите се общини съдържа 51 болници и техните лекари в същия брой общини, но те обслужват и съседни общини, каза по въпроса изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. "Успяхме да се договорим с министерството единият от исканите критерии – за отдалеченост от областната болница, да е повече от 40 километра. Гледа се и възрастовата структура на населението и безработицата", продължи тя. Има още 7 болници, които не са намерили място в списъка, но задължително трябва да се намери няколко решение за тяхното подпомагане, каза още Чавдарова.


 

Здравният министър изтъкна още, че в програмата на правителството е заложено внимание към общинските лечебни заведения, най-вече тези, които се намират в по-труднодостъпни райони. "Аз мога да поема ангажимента, така че тези 7 лечебни заведения ще бъдат част от списъка", допълни Андреева.


 

"Методиката, по която болниците ще получават субсидия, ще е за спешна помощ, т.е. ние ще доплащаме за прегледи и изследвания на всеки преминал по спешност пациент. Първият транш на парите ще бъде към края на март, а след това ще се опитаме всеки месец болниците да получават своя ресурс", каза министърът на здравеопазването.

 

(Статията е предоставена от standartnews.com)

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: novinar.bg
Предишна статия
От БАН алармират: бъдете внимателни – бум на магнитни бури увеличава риска от инфаркти и инсулти

От БАН алармират: бъдете внимателни – бум на магнитни бури увеличава риска от инфаркти и инсулти

Следваща статия
10 натурални начина да се отървем от камъни в бъбреците

10 натурални начина да се отървем от камъни в бъбреците

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар