Доста от храните и напитките, които поемаме се отразяват на черния ни дроб и затова е важно да следим здравословното му състояние често, а не само при болка от дясно.
Почти всеки от нас е застрашен от риск за здравето на . Според статистики, в продължение на 40 години, всяка секунда се появяват признаци на чернодробна стеатоза – представлява мастна дегенерация на черния дроб. В чернодробните клетки се натрупват много масти под формата на фини мастни капчици. Причината за това е неправилното хранене, прекаленото приемане на животински мазнини, честата употреба на алкохол.
Главен враг на черния дроб е алкохолът, особено концентрираният. Ако не желаем проблеми, трябва да спазваме определена мярка в пиенето. Не бива да се надвишава таванът от 2 чаши вино, 1-2 бири или 50 г концентрат дневно. Добре е да има “разтоварващи” дни – без никакви градусови напитки. Разбира се, това важи за здрави хора. Когато е налице чернодробно заболяване, алкохолът трябва да се избягва.
И на болния, и на здравия орган вредят също консервираните храни, тъй като в тях често има вещества, които го натоварват. Зле му се отразяват и някои медикаменти. Ако например ви се налага да се лекувате с антибиотик, помолете лекаря да ви предпише някой по-малко хепатотоксичен препарат. Трябва да знаете обаче, че такива медикаменти са по-скъпи.
Какви са основните чернодробни маркери?
ALT и AST са ключовите показатели на чернодробната функция. Тези ензими се съдържат в клетките на черния дроб. Когато всичко е в норма тяхното количество е минимално. Ако клетките са унищожени, количеството се увеличава.
Как да пазим черния дроб?
Профилактиката се състои в рационален диетичен режим, забрана на тютюнопушене и употреба на алкохол, активно лечение на захарния диабет и други хронични заболявания, които водят до развитие на чернодробната стеатоза.
Свързани статии:
4 храни за прочистване на черния дроб
7 полезни съвета за естествено пречистване на черния дроб
Източник: Здравница
Коментари