Блог

Важно е да следите здравето на черния си дроб

Важно е да следите здравето на черния си дроб

Доста от храните и напитките, които поемаме се отразяват на черния ни дроб и затова е важно да следим здравословното му състояние често, а не само при болка от дясно. 

 

 

 


Почти всеки от нас е застрашен от риск за здравето на . Според статистики, в продължение на 40 години, всяка секунда се появяват признаци на чернодробна стеатоза – представлява мастна дегенерация на черния дроб. В чернодробните клетки се натрупват много масти под формата на фини мастни капчици. Причината за това е неправилното хранене, прекаленото приемане на животински мазнини, честата употреба на алкохол.

 

 

 


Главен враг на черния дроб е алкохолът, особено концентрираният. Ако не желаем проблеми, трябва да спазваме определена мярка в пиенето. Не бива да се надвишава таванът от 2 чаши вино, 1-2 бири или 50 г концентрат дневно. Добре е да има “разтоварващи” дни – без никакви градусови напитки. Разбира се, това важи за здрави хора. Когато е налице чернодробно заболяване, алкохолът трябва да се избягва.

 

 

 


И на болния, и на здравия орган вредят също консервираните храни, тъй като в тях често има вещества, които го натоварват. Зле му се отразяват и някои медикаменти.  Ако например ви се налага да се лекувате с антибиотик, помолете лекаря да ви предпише някой по-малко хепатотоксичен препарат. Трябва да знаете обаче, че такива медикаменти са по-скъпи.

 

 

 



Какви са основните чернодробни маркери?

 

 

 


ALT и AST са ключовите показатели на чернодробната функция. Тези ензими се съдържат в клетките на черния дроб. Когато всичко е в норма тяхното количество е минимално. Ако клетките са унищожени, количеството се увеличава.

 

 

 



Как да пазим черния дроб?

 

 

 


Профилактиката се състои в рационален диетичен режим, забрана на тютюнопушене и употреба на алкохол, активно лечение на захарния диабет и други хронични заболявания, които водят до развитие на чернодробната стеатоза.

 

 

 

 

Свързани статии:

 

 

4 храни за прочистване на черния дроб

 

7 полезни съвета за естествено пречистване на черния дроб

 

Помощ за черния дроб

 

 

 

Източник: Здравница

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какво гарантирано заплащане обеща здравният министър на спешните медици?

Какво гарантирано заплащане обеща здравният министър на спешните медици?

Следваща статия
ПМС и тренировките, какво не знаете?

ПМС и тренировките, какво не знаете?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар