Блог

Българите се самолекуват масово – нямат вяра на лекари

Българите се самолекуват масово – нямат вяра на лекари

Всеки десети в България се самолекува, тъй като не вярва на лекарите и на начина, по който функционира здравната система. По тази причина, както и заради ниска здравна култура, цели 18,6%, от българите признават, че никога не са били на профилактичен преглед. Това показва проучване на института "Отворено общество" сред 1188 българи на възраст над 18 години.


 

Извън самолекуващите се други 49,2% от запитаните заявили, че не търсят лекарска помощ, тъй като знаят какви медикаменти трябва да пият. А 13,4 на сто не стигат до доктор, защото нямат пари.


 

Тревожните факти продължават с извода, че всеки трети смята медицинската помощ у нас за некачествена. Най-сериозни са оплакванията на хората, които живеят в югоизточните и централните северни райони на страната. Сред основните бариери за тях е и отдалечеността на лекарите или болниците. А някои пациенти даже и да се сдобият с направление за преглед или изследване често нямат пари за билет за автобуса, за да стигнат до лекаря, съобщава ehograf.info.


 

Пациентите масово се осведомяват за здравните си права от личните си лекари - става дума за 54% от запитаните. 41 на сто разчитат на телевизията, 25 на сто – на близките, а 23,8% залагат на информираност от вестниците.


 

Ако болен смята, че е лекуван неправилно, най-често той подава жалба до директора на болницата (в 37 на сто от случаите). На второ място търси здравната каса, а последната инстанция, до която стига, е съдът - едва 2,2 на сто от потърпевшите.

 

Причина за това е, че здравноосигурителните правоотношения не са достатъчно ясно уредени с нормативни актове. А от друга страна - доверието на българите в съда и здравните институции е еднакво ниско, отчитат експертите на "Отворено общество".

 

Какво трябва да се промени в законодателната рамка, за да имат болните българи същите права като останалите европейци, ще обсъждат днес на кръгла маса в парламента представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, лекари и пациенти.


 

Още:

Внимание! Слънцезащитната козметика може да е опасна!

Топ 9 съвета за по-добър живот - последният си е задължителен

Как да открием дали страдаме от вътрешна гъбична инфекция

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.mindbodygreen.com
Предишна статия
Предстои ли криза в здравеопазването заради политическата ситуация

Предстои ли криза в здравеопазването заради политическата ситуация

Следваща статия
Революционно лечение с океанска вода

Революционно лечение с океанска вода

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар