Блог

Бум на кърлежите, носят тежки болести

Бум на кърлежите, носят тежки болести

Годината се очертава като рай за кърлежите и тежка за инфекционистите алармира в. 24 часа. Заради благоприятните за тях климатични условия бурно се размножиха дребните полски гризачи, включително мишките, които пренасят кърлежи. Освен това в топла зима кърлежите не умират.

 

Има ли много мишки, се очаква и бум на кърлежи дермацентур - преносители на рикетсии и туларемия. Това е типично за време със среднодневни температури над 5 градуса. Заради топлата зима месец по-рано от обичайното - още през март, се появиха и кърлежите, които паразитират по хората. Те пренасят лаймската болест и марсилската треска. Всичко това води до извода, че са налице условия за пикова година за паразитете. Това каза за "24 часа" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

 

Министерството на здравеопазването е дало предписание на кметовете да започнат по-рано да пръскат за кърлежи, а от май - и за комари, заради втория риск, който тревожи епидемиолозите.

 

"Миналата година в Сърбия, в Северна Гърция и другите съседни държави пламнаха огнища с 200 случая на западнонилски енцефалит, екзотично доскоро за Европа заболяване. Нас само Господ ни опази, но не можем да разчитаме единствено на тази благосклонност, трябва да се вземат мерки срещу опасността и тук да започне да се разпространяват западнонилският вирус, чиконгуня, денга - обясни проф. Кантарджиев. - Но само с предписания работа не се върши, важно е пръскането да се възложи на отговорни фирми и да се контролира качеството. В същото време е важно да не се икономисват и без това намалените средства за изследване на кърлежи и комари от различните региони, за да се знае къде каква конкретно е заплахата. Става въпрос за около 100 000 лв., които според приета от Министерския съвет програма трябва да се насочат към центъра за заразни и паразитни болести." Като лични предпазни мерки националният консултант препоръча майките да не разхождат децата в неокосени треви.

 

Дори и да се впие, ако паразитът бъде свален до 12-ия час, вероятността да е пренесъл зараза е минимална. Затова и всеки трябва за знае как да извади кърлежа - да не го пипа с ръце и да внимава да не го размаже, при което пръски да влязат например в очите му.

 

Още: Кръв от охлюви - българско откритие срещу рак

 

Правилото е паразитът да се хване с пинсета, може и обикновена за вежди например, и да се дърпа нагоре, напомня шефът на центъра за заразни и паразитни болести. При неумело изваждане хоботчето на кърлежа остава забито, но трябва да се извади непременно.

 

В домашни условия може да се направи с обеззаразена чрез обгорена на пламък или потапяне в спирт игла. След това мястото на ухапване се почиства старателно с дезинфектант, изброява стъпките за безопасност проф. Кантарджиев. Той набляга на още един от пътищата за ограничаване на заразите - ветеринарните власти да хвърлят усилия за унищожаване на кърлежите по домашните животни.

 

Проблемът с кърлежопренасяните болести започнал, когато "козите тръгнаха да ядат младите дръвчета по горите и донесоха при хората в полето и в дворовете кърлежите, пръскани от дивите животни". Бездомните кучета пък имат основен принос за лаймската и марсилската треска. За тези инфекции са нужни няколко условия - кучета, кърлежи, неокосени и необработени тревни площи. Ние сме една от малкото страни в света, в които марсилската треска е по-често срещана сред градското население, отколкото сред селското. И то в пъти повече. Ясен ориентир, че има много бездомни кучета и много необезпаразитени площи.

 

Още: 4 храни за прочистване на черния дроб

 

При съмнение за заразяване човек трябва да търси личния си лекар. Има 100% сигурно лечение за бактериалните инфекции, предавани от кърлежите - лаймска и марсилска треска. При вирусните е малко по-сложно, макар че 90 процента от ухапванията са без последици за здравето на човека. При 9 на сто се наблюдават грипоподобни симптоми, но минава и заминава, а под 1 процент развиват енцефалит. Рисковите зони за такава инфекция са районите на Сандански и Петрич и по Източното Черноморие, обясни проф. Кантарджиев.

 

При опасения, че човек въпреки всички мерки все пак е заразен, трябва да се изследва - не веднага, а 20-ина дни след ухапването Това става в специализираната лаборатория на НЦЗПБ. Форумите за нелечима и хронифицирана лаймска болест професорът обяснява с ниска квалификация на лекарите, лекували тези хора. Наличието на антитела от различни класове в хода на инфекцията от лаймска болест не е показателна за инфекцията, защото при лаймската болест има известни изключения от това, което пише в учебниците за студенти, категоричен е националният консултант.

 

Впиват се най-често в нежните кожни гънки, крият се в косата, проверявайте

 

Въпреки че е добре да се вземат превантивни мерки срещу кърлежи целогодишно, бъдете изключително бдителни в най-топлите месеци, когато кърлежите са активни. Избягвайте гористи и гъсти райони с висока трева и места, застлани с килим от гниещи листа. Ходете по отъпкани пътеки, най-добре по средата, където няма риск паразит от тревата да се лепне на крачола ви. Когато са гладни, гадините застават в поза, позволяваща им мигновено да се заловят за първия движещ се източник на кръв.

 

Още: Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

 

За защита разчитайте преди всичко на себе си - няма гаранция, че общинските власти са си свършили работата по прочистване на терените. Или че дъждът не е отмил отровите, преди те да успеят да се справят с кърлежите.

 

Използвайте репеленти. Ако се въздържате да пръскате върху кожатата си, поне носете дълги крачоли и ръкави и за всеки случай третирайте тях с предназначените за защита спрейове и пудри. Ефектът на щита трае няколко часа, но няма риск да сгрешите с дозировката, ако стриктно следвате инструкциите на продукта. Когато го прилагате на децата си, избягвайте да третирате зоните близо до лицето и ръцете от китките надолу - може неволно да пренесат отрова до устата си. На пикник и на екскурзия пръскайте с репелент и постелките и палатките.

 

Изкъпете се възможно най-скоро - опитайте да е в рамките на 2 часа след туризъм - това ще освободи кожата от препаратите и в същото време по-лесно ще видите, ако ви се е впил кърлеж. Оглеждайте цялото тяло. Гадините имат любими места - сгъвките по ръцете и краката, слабините, шията, където кожата е нежна. Колкото по-фина е, толкова по-лесно ще я пробият с хобота си. Ако сте сами, най-лесно е да се проучите пред голямо огледало. Родителите трябва да проверяват децата си под мишниците, около ушите, в пъпа, зад коленете, между краката, в областта на талията и особено в косите - най-често на тези места се откриват кърлежите.

 

Като презастраховка изперете на по-висока температура дрехите от излета. За специалните туристически облекла може да се приложи и сухо "обезпаразитяване" - за кратко на екстремно топло в сушилнята. Редовно след всяка разходка навън оглеждайте и домашния любимец. Кърлежите са опасни и за него. А освен това може да останат скрити дълго в козината му и след това да се прехвърлят върху някого от семейството.

 

От януари досега температурите с 3° над нормата

 

Cредните дневни температури от началото на годината са с 3 градуса над климатичната норма за България. С изключение на първия зимен месец за студения сезон - декември, всички останали досега са по-топли от обичайното. При среднодневни норми за януари около нулата тази година статистиката показва 3 градуса над нулата, като валежите също са били повече - с около 20 процента. За февруари градусите отново са с 3 над нормата от 1 градус. През март вместо обичайните 4 градуса среднодневните температури тази година са 7 градуса. А за месец април предварителните данни показват, че за Западна България среднодневните температури ще са около традиционните, но за Източна България се очаква положителна аномалия. Тази справка направи по искане на "24 часа" метеорологът Петър Янков, собственик на частния синоптичен офис ТВ-МЕТ.

 

Дългосрочните прогнози са за наднормени валежи и през следващите два месеца. Ще е малко по-хладно от обичайното, но температурите вече са достигнали оптималното за бума на паразитите и комарите. Заради почти всекидневните валежи в много от общините не предприемат пръскане, защото дъждът ще отмие отровата, и изчакват суха седмица, за да не хвърлят пари на вятъра.

 

Здравните власти са препоръчали пръсканията и за комари да започнат още в началото на май. Но не е ясно дали ще се намерят достатъчно средства за обработка на площите около Дунав. Общините там искат 1 млн. лв. помощ от правителството за пръскане срещу напастта. Но няма никакви гаранция, че ще им дадат пари.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: xhorni.com
Предишна статия
Сложете си саксии с папрат, за да неутрализирате вредните лъчения у дома

Сложете си саксии с папрат, за да неутрализирате вредните лъчения у дома

Следваща статия
Как да се пречистим от тежки метали с кориандър

Как да се пречистим от тежки метали с кориандър

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар