Блог

Ботокс - какво не знаете?

Ботокс - какво не знаете?

Ботокс, нервно-паралитичното вещество, съдържа невротоксина на ботулизма (отровата ботулинум А, както е официалното му название). В последно време е най-популярният начин за опъване на бръчки в козметичната индустрия. 

 

 

 

 

Процедурата с токсина, който иначе е отровен, придоби изключителна популярност, тъй като дава много добри резултати и няма странични ефекти. Инжектирането на ботокс парализира временно някои лицеви мускули, прави невъзможно съкращаването им за известен период от време и така възпрепятства образуването на нови и задълбочаването на вече съществуващите бръчки.

 

 

 



Ботокс се прилага в случаите, когато трябва да се изгладят мимическите бръчки по лицето и шията, за по-младежки вид и излъчване. Освен това ботокс контролира и нежеланото изпотяване по лицето и най-вече по челото. Особено успешно се оказва приложението му за изглаждане на бръчките между веждите, около очите (т. нар. пачи крак), около устните. В състояние е да промени общата визия на лицето, като заличи уморения вид.

 

 

 



Препоръчително е ботокс да се използва при пациенти над 30-годишна възраст. Самата процедура не е болезнена и се усеща само леко бодване след първата инжекция.

 

 

 



Манипулацията с инжектирането на токсина трае от 5 до 10 минути, ефектът от нея се проявява след 2 - 5 дни и първоначално продължава около 6 месеца. След повторно третиране времетраенето му се удължава.

 

 

 



Средното време за възстановяване след инжектирането с ботокс е 24 - 48 часа.

 

 

 



Няма ограничение на процедурите с ботокс. Може да ги правите цял живот, но не е препоръчително да си инжектирате токсина на едно и също място, повече от два пъти в годината.

 

 

 


Цената на една процедура е около 400 долара, но зависи от мястото на прилагане и от броя на процедурите.

 

 

 

 

Ако повтаряте по-често процедурата или тя е изпълнена от непрофесионалист, рискувате да получите парализа на лицевите мускули.

 

 

 



Инжекциите с ботокс могат да помогнат и при козметични операции, които по принцип изискват хирургическа намеса.

 

 

 

 

Инжектирането с ботокс може да оправи леки дефекти в носа. Токсинът също така решава до известна степен и проблема със стърчащите уши.

 

 

 



Досегашните фаворити на козметичните специалисти, като корекциите с лазер, пилинг и подкожни инжекции с биологични вещества - хиалуронова киселина или собствени мазнини отстъпват място на ботокс. Специалисти съветват обаче, че най-добра е комбинацията от всички тези процедури когато става дума за нехирургична козметична намеса.

 

 

 

 


Ботокс се радва на огромна популярност както от страна на жените, така и от мъжете. Особено е популярен сред бизнесмени, които имат тежки срещи или телевизионни изяви. Ботокс спира изпотяването и прави да изглеждате свежи и отпочинали. Да не говорим за популярността на ботокс в Холивуд – там най-големи почитатели на токсина са Мадона, Шер (естествено), Джак Никълсън и Майкъл Дъглас.

 

 

 

 

Свързани статии:

 

Кога и как точно да унищожим бръчките с ботокс?

 

Учени: Ботокс срещу рак на стомаха

 

Доц. Романски за естетичната хирургия

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Google помага да влезем във фитнеса

Google помага да влезем във фитнеса

Следваща статия
Кои плодове и зеленчуци са вредни при гастрит?

Кои плодове и зеленчуци са вредни при гастрит?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар